ajánló könyv

Alkoss -a nyaralás alatt is- szabadon!

Minden álszerénység nélkül állíthatom, hogy rutinos szülő vagyok. Az évek során acélossá edzett a három gyerekem, mára pedig már arra a szintre is eljutottam -ami azért szerintem nem rossz-, hogy a családi nyaralás előkészületei, valamint maga a nyaralás ténye sem billentette meg lelki egyensúlyomat, sőt, nagyon vártam és rengeteget pihentem, olvastam, feltöltődtem ez alatt a pár nap alatt. Rutinosságomat sikerült egyébként olyan szintre felfejlesztenem, hogy képessé váltam egy repülőre is felvihető fedélzeti kis bőröndbe becsomagolni az 5 fős családom 5 napi ruháját, ami azért- valljuk be-, nem kis teljesítmény. A ruhákon kívül mindig viszek még egy táskányi könyvet és játékot is, de mindig szigorúan annyit, amennyi az adott szütyőbe belefér. Sokszor amúgy érintetlenül megjáratjuk ezeknek a játékoknak, társasoknak a zömét, nyilván attól függően, hogy a szálláson mennyire tudnak összebandázni az enyémek és mások gyerekei.

Az idei játékostáskánk viszont kissé más tartalommal bírt, mint eddig megszokhattuk, hála Kollár Borbálának (facebook: borarti) és az ő frissen megjelent Alkoss szabadon! című könyvének. Pont a nyaralás előtti napra kaptam meghívást a könyvbemutatóval egybekötött workshopra, ahová a lányokat vittem magammal, mint szabadon szárnyaló, kreatív elméket. Ott, egy rövid könyvismertető után mesepecsétet készítettek, amivel egy órán keresztül olyan remekül elvoltak, hogy én vérszemet kaptam: lehet, hogy ha minimális irányítással hagyom őket szabadon alkotni, akkor nem ugrálnak a fejemen és nem ölik egymást unalmukban egész nyáron? Az az igazság, hogy én nem igazán szoktam a gyerekekkel itthon kreatívkodni, cserébe viszont rettentően hálás vagyok a szuper óvónőinknek és tanítóinknak, akik csodás dolgokat készíttetnek a gyerekeimmel.

Workshopon

Bori könyve már a borítójával felkeltette a figyelmemet: egyrészt a megjelenése (képi világ, méret, forma, anyag, de még az illata is, hmmm), másrészt pedig a hitvallása, hogy a könyvben található ötletek a természetközeliség, a környezettudatosság és az újrahasznosítás jegyében születtek. Ez nagyon kíváncsivá tett, mert őszintén szólva én nem vagyok az a gyűjtögető típus. Nincsen külön fiókom a majdcsak-jó-lesz-még-valamire fél pár zokniknak, átfestésre, felújításra, újjászületésre váró tárgyaknak, eszközöknek. Ennek ellenére egyáltalán nem szerettem volna semmilyen alkotást azzal kezdeni, hogy akkor most ugorjak el a kreatív boltba és szerezzek be drága pénzért valami polisztirol alapmintát hozzá illő kétkomponensű, félfényes porcelán kontúrozó festékkel és középpuha perzsamacskaszőrecset készlettel…

Szerencsére a könyvet átlapozva nem kellett csalódnom: Zergi Borbála fotói végigkísérik a 38 projekt bemutatását varázslatos hangulatot kölcsönözve a könyvnek, a legtöbb ötlet pedig valóban olyan alapanyagokat igényel, amiket a természetben gyűjthetnek a gyerekek, az eszközök pedig olyanok, amik amúgy fellelhetőek egy rendes (vagy rendetlen) háztartásban (még nálunk is!), főleg így nyáron, amikor a nagyok hazahozták az iskolai rajzdobozukat, benne a félig megrágott zsírkrétákkal és közepesen beszáradt temperákkal, stiftes és stifttelen ragasztókkal, kis törődést igénylő, kőkeményre aszott ecsetekkel.

Bori személyisége a workshopon együtt töltött röpke 1-2 óra alatt teljesen elvarázsolt, megnyugtatott, elhitette velem, hogy én is meg tudom adni a gyerekeimnek a szabad alkotás lehetőségét. Így történhetett meg az, hogy a nyaralásra felpakolt játékostáskánk felét idén régi foglalkoztatókból megmaradt matricák, maradék krepp-papírok és rajzeszközök alkották.

Az első alkotásunkat kis családunk közösen készítette: a sógorom rajzolta az alapot, nevezetesen a sellőt és a kalózhajót, én leginkább a víz kékjének árnyalásában vettem részt, de annyira kreatívak voltunk, hogy még a szálloda kertjében talált lila flittereket(!) is összegyűjtöttük és felhasználtuk a sellő uszonyához.

Vízi világ 🙂

A második alkotásunkhoz már nem is kellett felnőtt segítség, a szálláson nyaraló összes kislány részese akart lenni a Lakatlan-sziget projektnek és megfeszített közös munkával órákig alkották az alábbi művet vegyes technikával. Mondanom sem kell, közel s távol én voltam a legmenőbb anyuka a rögtönzött kézműves foglalkozással. 🙂

Közös munka

Rengeteg ötlet volt még a tarsolyomban, például a Balatonban talált sértetlen, de már kinyílt kagylók átfestésével terveztünk 64 elemes táblajátékot készíteni Fricivel, de szerencsére az idő kegyes volt hozzánk, és nem volt szükség esőprogramok beiktatására.

Borinak mindenesetre hálásan köszönöm a motivációt, amit a személyével és a könyvével gyakorolt rám. Mindenkinek ajánlom, hogy segítsen kicsit a gyerekeinek, elég megadni a kezdő löketet, aztán garantált az 1-2 órás csend, akarom mondani elmélyült alkotás, ami azért valljuk be, egynél több gyerek esetében maga a mennyország.

Alkossatok szabadon!

A szerzőről

Evelin

Evelin vagyok, háromgyerekes, egyvizslás, egymacskás, férjezett, 32 éves néhai építőmérnöknő, mostanában leginkább anya és részmunkaidős blogírnok.

Szólj hozzá!


Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com