könyv könyvajánló

David Walliams: Gengszter nagyi

Nézegettem már egy ideje ezt a könyvet Fricinek, de valahogy mindig visszatartott az a gondolat, hogy elvből nem támogatok olyan sztorit, ami ékszerrablásra buzdíthatja a lelkes olvasót/hallgatót. Na de az van ráírva a borítóra, hogy ez egy vicces könyv. Akkor csak nem lehet olyan elvetemült ez a történet! Nos, hát lássuk a medvét:

Adott egy 11 éves fiúcska, akit a szülei minden pénteken lepasszolnak a dögletesen unalmas nagymamájához. Amikor a nagyi véletlenül megtudja, hogy kicsi unokája gyakorlatilag haldoklik nála az unalomtól, előrukkol a sztorival, hogy ő valójában a Fekete Macska néven elhíresült világhírű ékszertolvaj.

 

Hétről hétre vadabbnál vadabb történetekkel áll elő, s miközben gengszterkedős szorijait meséli, megtudhatjuk, hogy mi a különbség a sörétes puska és a golyós között, vagy hogy az üldöző vadászkopók elveszítik a szagot a vízparthoz érve. Mindezt igazán izgalmas, pontosan megfelelően hosszú fejezetekben taglalva (mániám a sok fejezetes tagolás, szerintem sokkal átláthatóbb, olvashatóbb, és élvezhetőbb úgy egy mű, sőt, van még néhány rajz is, csak hogy megtörje a betűk monotonitását).

Bent teljesen lenyűgözték a nagyi hajmeresztő meséi. Otthon sosem meséltek neki semmit. Amint megérkeztek a munkából, a szülei azonnal bekapcsolták a tévét, ledobták magukat a kanapéra és kész.

Nem csoda tehát, hogy Bent így magába szippantja a nagyi sztorija, a szívem összefacsarodott csóri kis gyerek miatt, azért igen komoly társadalomkritika is van ebben a könyvben. Bennek, aki műkörömápoló anyukája és biztonsági őr apukája egyke gyerekeként éli mindennapjait, minden vágya, hogy vízvezetékszerelő legyen. A szülei nem kimondottan támogatják ez irányú törekvéseit, proli kis világukból a kitörésnek egyetlen számukra lehetséges módját ismerik: híresnek kell lenni bármi áron!  Mert a legcsodálatosabb dolog a világon, ha valaki a tévéképernyőkön látható mint táncos/előadóművész/valóságsószereplő. Érdekes, hogy a szerző, David Walliams úgy kritizálja -szerintem legalábbis- ezt a fajta mentalitást, hogy zsűriként részt vett a Britain’s Got Talent című tehetségkutató műsorban, vagyis munkája során látott egy s mást, ami alapul szolgálhatott Ben családjának megmintázásához.

Na de visszatérve a történethez: Ben a nagyiját hallgatva rádöbben, hogy itt a lehetőség, hogy kilépjen a szülei által rákényszerített tespedésből és végre valami vakmerőt és izgalmasat tegyen. Megtervezi hát a koronaékszerek elrablását. A bevállalós nagyi rábólint a tervre, lepedőkből összekötözött kötélhágcsón ereszkedik le a kórházi ablakból, ahol halálos betegen fekszik, bár Bent erről sem tájékoztatja senki. Az ékszerrablásnak annak rendje és módja szerint nekirugaszkodnak, búvárruhás üldözőjelenet zajlik az autópályán 5 km per órás sebességgel a nagyi mopedjén, megtévesztik a zsarukat, kijátsszák a gyanakvó szomszédot, Parker urat, stb. Nem mondom, hogy dőltünk a röhögéstől, de jópofa volt és a gyerekeket végig izgalomban tartotta a könyv.

Itt most ne olvass tovább, ha nem akarod tudni mi lesz a történet vége!

Pedig szerintem fontos tudni.

Nyilván kiderül, hogy a nagyi végig csak vetített a gengsztertörténeteivel, természetesen egy szó sem igaz belőle, erre egyébként a hálóinges angol királynő jelenlétében derül fény a koronaékszerek társaságában. A nagyi, aki rákbetegségben haldoklik, kalandosan akarta kiélvezni az unokájával az utolsó napjait és ez sikerült is neki.

Kicsit szájbarágósan ugyan, de levonhatjuk a könyv tanulságát, hogy figyeljünk jobban oda a nagyszüleinkre, hallgassuk meg a történeteiket, töltsünk velük több időt. Mielőtt még túl késő lesz. A nagyi meghal a végén, van pár torokszorító jelenet is benne, de 8-10 éves kortól én úgy gondolom, hogy ez már feldolgozható és igenis érdemes foglalkozni az elmúlással is.

A gyerekek 5 csillagból 5 csillaggal értékelték a könyvet. Biztosan olvasunk még a szerzőtől!

A szerzőről

Evelin

Evelin vagyok, háromgyerekes, egyvizslás, egymacskás, férjezett, 32 éves néhai építőmérnöknő, mostanában leginkább anya és részmunkaidős blogírnok.

Szólj hozzá!


Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com