ajánló könyv

Időutazós könyvsorozat 8-10 éveseknek

Mióta kitört a nyári szünet, a heti rendszerességgel megrendezett magányos könyvtárlátogatási szeánszaim némiképp átalakultak, három gyerekkel a szoknyám körül ugyanis -magunk közt szólva- egészen más az élményvilág. Kicsit háttérbe szorul a felnőttirodalom böngészése és előtérbe kerül a gyereksarok.

Itt szúrta ki szemfüles nagyfiam Az Időgép-sorozatot, ami egy külön polcra volt szépen kikészítve. Talán a meg nem értett/fel nem karolt/felfedezésre váró könyvek száműzetési helye volt az, ki tudja. A fiam ugyan látatlanul megszavazva a bizalmat egyből keblére ölelte a sorozat mind a hat ropogós, soha, senki által nem olvasott példányát, végül mégis csak az első két részt hoztuk ki, mert az a szabály, hogy egy gyerek maximum 3 könyvet választhat és egy enciklopédia már korábban beficcent a kosarába.

Egyébként szerintem is vonzó a borító, 2018-as kiadás (Napraforgó), szinte meglep, hogy sehol nem hallottam még sem az írónőről, sem a sorozatról. (Lehet, hogy mostanában kezdik el majd reklámozni?) Pedig az időutazás az a téma, ami szerintem minden korosztály fantáziáját megmozgatja, szinte garantált siker. A sorozat főszereplője két tízéves spanyol gyerek: mivel egyik fiú, másik lány, ráadásul egyenrangúak (tehát nem Sherlock és Watson megosztásban kalandoznak), így egyáltalán nem lehet rásütni, hogy inkább fiús, vagy inkább lányoknak való a sztori. Uniszex, ha szabad így fogalmaznom. Sőt, a fiú ráadásul félig kínai is, éljen a multikulturalizmus.

Ahogy az előre sejthető, a két jóbarát véletlenül csöppen bele az időutazásba: először Salamon király udvarába pottyannak, de eljutnak az ókori Rómába, a XVI. századi Itáliába, a XIX. századi Londonba, meg a jövőbe is, bár ezt a részt pont nem sikerült még elolvasnunk, mert a kerület rajtunk kívüli egyetlen időutazásra fogékony érdeklődője kikölcsönözte azt a részt az orrunk elől (soha nem szoktam előjegyzést kérni könyvre, de akkora volt itthon a nyomás, hogy megér ez most nekem 300 Ft-ot). Minimális történelem van a könyvekben, ami akkor is teljesen érthető, ha még nem kezdte meg a gyerek a történelem tanulmányait. Nyilván keveredik a fantázia a tényekkel, de alapvetően egy-két információt fel is lehet csippenteni Leonardo da Vinci, Edison, vagy Tesla munkásságából. Engem például simán arra késztetett, hogy egy kicsit ráguglizzak ezekre a lángelmékre.

Rágugliztam még az írónőre is, de nem mondhatnám, hogy agyon van hájpolva. A magyar oldalakon csak a könyvkereskedések minimális bemutatója olvasható róla, így kénytelen voltam elővenni leporolásra érett spanyol tudásomat, hogy az ottani honlapokat átböngésszem. Megtudtam, hogy Vázquez 44 éves, 2013-ban kezdte írni ezt a sorozatot, továbbá rábukkantam a blogjára és a 406 (négyszázhat!) követővel rendelkező írói facebook profiljára is. Ekkor döntöttem el, hogy írok róla egy bejegyzést és okvetlenül lájkolom a profilját.

Nem mondom, hogy nincsenek a sztoriban logikai bukfencek, vagy furcsaságok. Nem egy átlagos tízéves például az, aki szülinapjára a barátjától hidrogénmeghajtású motormodellösszeépítő-szettet, vagy a legújabb mobiltelefont kapja ajándékba, de hát fátylat rá, legyen már egy kis ámerika ebben a spanyol sorozatban is ugyebár, de legalább ha már van mobiltelefon, akkor lehet az interneten kutatni rajta, ne legyünk álszentek, senki nem használ manapság már lexikonokat. Amúgy térképeket is olvasnak persze, meg koordinátákat böngésznek, ugrálnak múltból jelenbe és vissza, veszélybe keverednek, az utolsó pillanatban megmenekülnek és igyekeznek megfelelni az időutazók tízparancsolatának (igazából csak három), de mind közül a legfontosabb, hogy soha nem szabad megváltoztatniuk a múltat.

Nagyon izgalmas kalandregény-sorozat, Fricit soha nem láttam még ennyire lelkesnek könyv kapcsán, sőt, képes volt még tovább olvasni magának az ágyában, ha én már befejezettnek tekintettem a napi esti mese adagot. Kezdő olvasóknak önálló olvasásra is kitűnően megfelel, nagyméretű betűkkel van szedve, néhol színes kiemelésekkel tarkítva, sok a kép, fejezetes tagolás, egyszóval tökéletes. Az idei nyár legnagyobb felfedezése nálunk.

8 éves kortól ajánlja a kiadó és én is.
képek forrása: napraforgokiado.hu

A szerzőről

Evelin

Evelin vagyok, háromgyerekes, egyvizslás, egymacskás, férjezett, 32 éves néhai építőmérnöknő, mostanában leginkább anya és részmunkaidős blogírnok.

Szólj hozzá!


Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com