farsang Frici

Kreatív farsang családi összefogással

Kevés olyan dolog van, amit jobban utálok a farsangnál. Ja, nem, bocs, hazudtam. Mindennél jobban utálom a farsangot!  És nem, nem arról van szó, hogy azért utálom, mert lusta vagyok jelmezt varrni, ha ha. Ilyesmi egyébként eszembe sem jutna (viva la jelmezkölcsönző!), hiszen hiányoznak a küldetés sikeréhez alapvetően szükséges bizonyos részképességeim, nevezetesen a krativitás, kézügyesség, varrni tudás(!), lelkesedés és na, hát mit mondjak még, hogy 5 legyen? Az 5 ujjamon számoltam eddig, szóval legyen még mondjuk az ötödik az a nagy kérdőjel a fejemben, hogy miértmiértmiértmiértmiért szeretnek a gyerekek beöltözni. Mivel azonban nem reprezentatív lokális felmérésem alapján háromból három gyerekem nagyjából napi szinten hódol a beöltözés élvezetének, kezdek komolyan elgondolkozni azon, hogy a hiba az én készülékemben van.

Ez valószínűleg ilyen gyerekkori trauma lehet részemről egyébként, még most is beleborzongok, ha elmémbe villannak az iskolai farsangok emlékképei, amikor is a kövekező jelenetet kellett évről évre túlélnem: a tornaterembe csődült az egész iskola és valami emelvényre kiáállva idétlen jelmezeinkben (példának okáért katica. Tízévesen(!) hová tehettem a méltóságomat??) ki kellett állni négyzázhetvenkét diáktársunk és a komplett tanári kar elé és a gyengébbek kedvéért -katicaszárnyamat finoman megrebegtetve- meg kellett mondani, hogy én lenni katica kéremszépen.

Na de térjünk a tárgyra, én majd benevezek valami egyéni terápiára, hogy feldolgozzam ezeket a sérelmeimet, most a gyerekeimről van szó! A beöltözős fajtából, ugyebár.

Szóval mióta kitört a farsangi láz, háromlépcsős ötletbörze segítségével jutottunk el a Tökéletes Megoldásig.
Elsőnek vala az a kérészéletű lépcsőfok, amikor Fricikém bepróbálkozott a Darth Vader vonalon, de személyemben és reakcióimban nem talált támogató légkörre.
A második lépcsőfok az a zseniális tervem volt, hogy aznap nem viszem a gyereket iskolába, hipphopp, nincs többé farsangi nyűg, hát mégis mire van az a 3 plusz nap amit a szülő igazolhat, ha nem a farsangi krízis kezelésére például? De mivel a nagyfiam túlontúl lelkes volt, valami épkézláb ötlettel kellett előállnom.
Így pattant ki a fejemből, hogy legyen a gyerek MÉRNÖK! Nem mondom, hogy messzire kellett mennem az ötletért, tekintettel arra, hogy a gyerek mindkét szülője építőmérnök (jóllehet én jelen pillanatban valami sokkal extravagánsabb foglalkozást űzök), de mérnök volt a nagyapja is, sőt, mióta tesóm férjhez ment, egy építészmérnök nagybácsival bővült a pályaválasztási orientációs paletta, aki szintén építészmérnök anyukával büszkélkedhet. Ezt most tényleg csak azért részletezem ennyire, hogy legyen valami fogalmatok arról a duzzadó kreativitásról és ihletről, ami bennem szunnyad és nem képes kitörni, továbbá ami ahhoz kellett, hogy megfoganjon bennem az ötlet. . 😀

Tehát legyen a gyerek MÉRNÖK! Mi más? A jelmezt megoldani minimál költségvetésű, ez lényeges szempont. Férjnek van ugyanis kiváló munkavédelmi sisakja, gyerekméretű láthatósági mellénnyel rendelkezünk évek óta, a múltkor pedig a kínai boltban szert tettem egy 500 forintos kétdioptriás szemüvegre -az intellektuálisabb kinézet kedvéért-, aminek egyből kiütöttem az üvegét. Úgy gondoltam, hogy nagyjából készen is volnánk. Kilátásba helyeztem, hogy férj munkahelyéről elhozunk valami tervrajzot, mert azért az elég vagány lenne, de sajnos nem találtunk megfelelőt. Kiderült ugyanis, hogy az építészeti rajzok sokkal izgalmasabbak mint holmi csatornahálózat! Fricikémet rögtön el is küldtem sógoromhoz egy építészmérnöki gyorstalpaló szeánszra, melynek keretein belül megismerkedett az AutoCades tervezés alapjaival, háromdimenziós tervekben bolyonghatott virtuálisan a számítógépen és megtanulta a főbb alapfogalmakat, mint a homlokzat és metszet. Egy rövid gyakorlati képzés is része volt a programnak, amikor minitéglákból miniházat építettek és minivakolókanállal minifalat vakoltak.

Ennél a pontnál különben már komolyan  kezdtem azt gondolni, hogy ez a farsangosdi nem is akkora hülyeség, igazából olyan, mintha tematikus hete(ke)t tartanánk itthon és támogató családi környezetünkben és csomó mindent megtanult ennek kapcsán. Sógi arra is ígéretet tett, hogy asztallapnyi tervrajzokkal látja el elsőszülöttemet, hogy igazán hiteles lehessen, amit végül az anyukája nyomtatott ki és hozott el a faluba személyesen egy igazi tervtartó hengerbe (vállról indítható rakétába) tekerve. Köszönjük neki. Igazán nem akarom sógit megbántani, mert erején felül teljesített ezen a farsangon, de azért talán icinkepicinkét túlspilázta az ügyet, amikor 4 különféle látványtervet készített a gyereknek névjegykártya témakörben. 😀 😀 😀

Goszták Frigyes okl.építészmérnök

És ez még mind semmi! Sisak, mellény, vonalzók, tervrajzok a tervtartóban, névjegykártya…

és

a

VERS.

Pár nappal a farsang előtt kaptuk a szülői köremailt, hogy lehet verset is írni és elszavalni. Mit nekem egy vers! -gondoltam én, amikor sógi szülinapi bulijáról botorkáltam hazafelé 3 sör után, azon nyomban meg is írtam az első versszakot! Másnap pedig a folytatást. Szerintem bartoserikai mélységek  magasságokig sikerült feltörnöm az alábbi alkotással(terjesztése és használata engedélyemhez kötött):

Házat tervez, utat rajzol,
Közben sós mogyorót majszol.
Számítógépét nyomkodja,
Terveit módosítgatja:
Itt egy ablak, ott egy ajtó,
A sarokban szép kandalló.

Sisakot tesz a fejére,
Mérőszerszámot kezébe.
Megnézi az építkezést,
Összehúzza szemöldökét.
Számol, mér és kiabál:
Hát ez a fal ferdén áll!

Az én munkám nagyon fontos.
Kitalálod, hogy ki vagyok?

A verset már a kétésfélévesem is kívülről fújja egyébként. A lányoknak egy héttel később lesz a farsang. Abi verse már megvan, mert természetesen neki is kell saját vers. Réka még bizonytalan az öltözékével kapcsolatban. Holtversenyben áll a csacsi, a tűzoltó és az éneklő kaka(!).

Folytatása következik, maradjanak velünk…

A szerzőről

Evelin

Evelin vagyok, háromgyerekes, egyvizslás, egymacskás, férjezett, 32 éves néhai építőmérnöknő, mostanában leginkább anya és részmunkaidős blogírnok.

Szólj hozzá!


Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com