ajánló könyv

Gyerekkönyvajánló szexuális felvilágosításhoz

Azt hiszem, mi eléggé felvilágosult nézeteket vallunk a férjemmel: szabadon öleljük, csókoljuk egymást a gyerekek előtt is, nem tabu itthon a meztelenkedés, sőt, mivel fiú- és lánygyerekkel is rendelkezünk, azt mondhatjuk, a gyerekeink elég régóta tisztában vannak a nemek közötti (legszembetűnőbb) fizikai különbségekkel. Sosem kamuztunk nekik gólyamesét és méhecskés virágporzást, elmondtuk, hogy születik a baba, ám nagyvonalúan lapítottunk azzal kapcsolatban, hogy hogyan kerül az anya hasába. Ők pedig egyelőre még nem kérdezték. Aztán a múltkor Fricikém elkapott minket, ahogy az apjával búcsúcsókot váltottunk és megpróbált szétválasztani arra hivatkozva, hogy ne csókolózzunk már annyit, ha nem akarjuk, hogy kisbabák potyogjanak a számból. Bár valószínűleg félig tréfának szánta (ezt ő sem gondolhatja komolyan), úgy éreztem, eljött az ideje a gyerekek szakszerűbb felvilágosításának.

Marie-Claude Monchaux: A sehány éves kislány

Fricikém fent említett sokkoló kijelentése után feltettem a kérdést az óvodáskorú gyerekeimnek, hogy mégis mit gondolnak, hol bújik ki a kisbaba, mire Abi szóról-szóra felmondta az egyetlen ezzel kapcsolatos könyvélményét: egy kis nyíláson az anyukája lába közt. Amit természetesen A sehány éves kislány című könyvből tud. Ez ugyanis az a történet, amit én is már három-négyévesen olvastam nekik és jó szívvel ajánlok felolvasásra a legprűdebb szülőknek és a legfiatalabb hallgatóságnak is. Ha valamire, hát erre a történetre azt kell mondanom, hogy nagyon szerethető. Ötletes, hogy az elbeszélő kislány a nagynénje segítségét kéri, hogy mesélje el, hogyan született, milyen volt, amikor kisbaba volt. Nagyon gyengéden, az évszakok és virágok segítségével érzékelteti az anyukája hasában növekvő kisbaba méretét és fejlődését, bemutatva a szeretetteli várakozást is, amit az új jövevény érkezése vált ki a családból. Elég sok maszatolás van ugyanakkor a fogantatással kapcsolatban, megtudjuk, hogy a friss házasoknak elég az elhatározás, hogy kisbabájuk legyen, a következő oldalon pedig már hopp, jön is a felismerés, hogy kisbaba van a pocakban. Ennek ellenére (vagy éppen ezért), mégis nagyon ajánlom: nem sokkol olyan dolgokkal, amiket a kicsik még nem értenek meg, végig szerethető, könnyen, gyorsan és többször olvasható, emészthető. Egyedüli kifogásom a magyar fordítással van, engem személy szerint borzasztóan idegesít, hogy mamának és papának kell olvasnom az elbeszélő kislány szüleit, emiatt folytonos átköltésre kényszerülök, ami néha nyelvbotláshoz vezet. De ez már cska kukacoskodás a részemről.

kép forrása és további információ: www.mora.hu

Történet szerintem: ***** (5)
Illusztráció szerintem: **** (4)
Saját gyerek tetszési mutatója: ***** (5)
Móra kiadó, 38 oldal, aktuális online ár a Móra kiadónál: 1499 Ft

Anna Herzog – Joelle Tourlonias: Anya hasában

Ha egy új könyv kerül a kezembe, mindig elolvasom a hátulján szereplő összefoglalót, vagy ajánlót. És gyanút fogok, amikor egy mondatban szerepel a kedves képekkel illusztrált meg a bájos történet, mert szerény véleményem szerint ez nem más, mint a bugyuta szó karakterszaporító szinonimája. Ilyen előzményekkel és előítéletekkel ütöttem fel ezt a könyvet is és csalódtam végül nagyon kellemesen benne. A történet egy mondatban az, hogy Mia és Oszkár megtudják, hogy kistestvérük lesz, aki a sztori végére érve annak rendje és módja szerint meg is születik. A sehány éves kislánytól eltérően ebben a könyvben sokkal nagyobb szerepet kap a történet, ami tulajdonképpen egy végeláthatatlan párbeszédekből álló mese, ahol a kistestvérük érkezését váró ikerpár a világ összes kérdését felteszi a babavárással kapcsolatban. Muszáj szpojlereznem, ugyanis aki nem találja viccesnek az elcsépelt poénokat (pl. hogy fog jönni a kisbaba, autóval? höhö), az inkább ne is fogjon bele. Az én gyerekeimnek tetszett, mert ilyenkor a szemüket forgatták, hogy de sügér ez a mesebeli két gyerek, hát ezt még ők is tudják, hogy nem autóval jön.
No, de a negyedik-ötödik oldalra érve belecsapunk a lecsóba, méh, petefészek, petevezeték, merevedés, hímivarsejtek csatája, minden van, kifejezetten gusztusos, részletes, nem elbagatellizált, mégis gyerekeknek való képekkel. Komolyan mondom, az ábrázolás csillagos ötös. Általában fütyinek és puncinak hívják benne a két nemi szervet, ám van, amikor azt kell felolvasni, hogy “a férfi bedugja a péniszét a nő hüvelyébe”, szóval aki erre még nem készült fel lelkileg, az hagyja ki ezt a könyvet (és magában válaszoljon arra a kérdésre őszintén, hogy ha nem neki, akkor mégis kinek a dolga a gyerek felvilágosítása. Khmmm). Ami szerintem nagyon ötletes, hogy szinte minden oldalon vannak kiegészítő magyarázatok, amik részletesebben (pár mondatban) kiveséznek egy adott részterületet, pl. szó van a mesterséges megtermékenyítésről, magzatvízről, stb. Azért jó, hogy ezeket nem építették bele a történetbe, mert menet közben lehet látni a célközönségen, hogy érdekli-e őket egy adott téma annyira, hogy elidőzzünk rajta, vagy nem. Nyilván többedik olvasásra egyre lehet bővíteni az információkat, esetleg csak azokat olvasni, sok lehetőség rejlik benne. Remek könyv, szívből ajánlom!

kép forrása és további info: moly.hu

Történet szerintem: ***** (5)
Illusztráció szerintem: ***** (5)
Saját gyerek tetszési mutatója: ***** (5)
Manó könyvek, 34 oldal, 2490 Ft

Grethe Fagerström: Peti, Ida és Picuri

Bevallom őszintén, nekem ez a könyv nem képezte a gyermekkorom részét. Sok kortársam a borítót látva nyilván felkiált, hogy “de hiszen ezt én ismerem”! Hát én nem ismertem. A nyolcvanas években jelent meg és bár egyszer újra kiadták, jelen pillanatban (titkos információim szerint) csak a Móra kiadó raktárában vannak frissen nyomott példányok, amik remélhetőleg hamarosan a boltban is materializálódnak, ám addig is, ha jobban megnézzük a nagymama padlását, vagy rokonok, barátok segítségét kérjük, biztosan rábukkanunk egy-egy elfeledett példányra.
Én is hipp-hopp szereztem egy kölcsöndarabot és bele is csaptunk a sűrűjébe. És ez nem tréfa! A könyv zseniális! Szájtátva hallgatták a gyerekek. Én meg egyik döbbenetből a másikba estem, hogy micsoda hiányosságaik vannak felvilágosítás terén. Meg azon is, hogy azért mégiscsak tudnak ezt-azt. Csak összerakni nem tudják a részleteket. Nem mondom, hogy nem pirultam bele néhol az olvasásba (de, de, nagyon!!!), főleg, hogy férj eleinte a párnájába fojtva röhögött mellettünk, de aztán iszonyú jó kis családi szexuális kérdezz-felelek kerekedett belőle, tisztára feldobott, hogy erről így tudunk együtt beszélni!
Szókimondó, részletes, kár, hogy vannak benne elavult információk: az ember lánya mensturáció idején vattát(!) használ, vagy tampont (felolvasás közben magyarázkodni kell, hogy én meg miért nem, ellenben miért használok mosható betétet és intimtölcsért, de hát sosem árt egy kis házi népnevelés ugyebár), továbbá el van nagyolva a védekezés kérdése is, de amikor ehhez a részhez érkeztünk, Fricike mindenáron elő akarta kotorni az óvszert a rejtekhelyéről, így hát megtudtuk, hogy a.) a rejtekhely nem funkcionál rejtekhelyként (éjjeliszekrény fiókja, minő banális amúgy), továbbá hogy b.) vannak fogalmai az óvszerhasználatról. A könyvet 8 éves kortól ajánlják hivatalosan, külön kiemelve, hogy először szülői felügyelettel találkozzon vele a gyerek. Szerintem azért lehet ezt lapozgatni hamarabb is, csak felolvasáskor eléggé zavaró, hogy képregényszerű a szöveg megjelenése, így a még olvasni nem tudó célközönség sokszor nem tudja, hogy ki az aki “beszél”. Szívem szerint kötelezően ajánlanám minden háztartásba, közös olvasásra, aztán álljon csak ott a polcon nyugodtan, hogy a későbbiekben a gyerek a saját szobájába vonulva egyedül is átnézhesse, feldolgozhassa az őt érdeklő részeket.
Belelapozható a kép alatti linkre kattintva:

kép forrása és további info: www.mora .hu

Történet szerintem: ***** (5)
Illusztráció szerintem: **** (4)
Saját gyerek tetszési mutatója: **** (4)
Móra kiadó, 48 oldal, aktuális online ár a Móra kiadónál: 1874 Ft

A szerzőről

Evelin

Evelin vagyok, háromgyerekes, egyvizslás, egymacskás, férjezett, 32 éves néhai építőmérnöknő, mostanában leginkább anya és részmunkaidős blogírnok.

Szólj hozzá!


Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com