ajánló könyv

Mesekönyvajánló 4-6 éveseknek III. rész

Dániel András: Mit keresett Jakab az ágy alatt? (és mi történt ott vele?)

Zseniális, imádtuk!!! Szívből ajánlom, persze csak akkor, ha vevők vagytok némi kortárs magyar vizuális és történetvezetési sokkra. 😛 Mert sokkoló darab, nem tagadom. Egy ismerős anyukával beszélgettünk a könyvről, meg úgy általában a szerző munkásságáról annak tudatában, hogy ketten mindössze három könyvét ismerjük, de gondolkozóba estünk, hogy vajon mit szív ez a pasi és hogy alkalomadtán mi is kérnénk belőle. 😀
No de viccen kívül: szerintem nagyon szerencsés dolog, amikor a szerző maga illusztrálja a művét. Persze nyilván ritka, hogy valaki grafikailag és irodalmilag is a topon legyen, de mégis csak ilyenkor valósulhat meg maradéktalanul az agyszülemé elképzelés, ami a szerző fejéből kipattant. Groteszk az ábrázolás, de az egész sztori az, úgyhogy szépen összepasszolnak. A történet egy mondatban az, hogy a főhős 6 darab üveggolyója begurul az ágy alá -ahol persze sötét van és a főhős fél az ágy alatti “élővilágtól”- ám végül erőt vesz magán és alámerül ebben a lehetetlen világban és bizarr feladatokat teljesítve egyesével szerzi vissza üveggolyóit és vetkőzi le sorjában az ágy alatt lakó szörnyekkel kapcsolatos félelmeit. A kihívásokban a kedves olvasó is részt vesz, minden feladatot meg lehet oldani, az elgurult üveggolyók megtalálásához pedig nem árt némi (böngésző könyvekkel megalapozott) radarszem-technika, de a kevésbé kitartóaknak, illetve a szülőknek szerencsére a könyv végén van megoldókulcs. A sztorin nagyjából 45 perc alatt lehet végigzongorázni, de ez erősen függ a célszemély böngésző tehetségétől és keresztkérdéseinek számától. Az én gyerekeim a történetbe beiktatott két rövid mesét unták (ezek különben magukban is megállnák a helyüket, de ők már szerették volna tovább kutatni a golyókat, így türelmetlenkedtek). Ettől függetlenül kötelező darab!

kép forrása, további infó: moly.hu

Történet szerintem: ***** (5)
Illusztráció szerintem: ***** (5)
Gyerekek tetszési mutatója: ***** (5)
Pagony kiadó, 73 oldal, 3790 Ft

Otfried Preußler: Torzonborz, a rabló

Az eddigi legjobb mesekönyv amit olvastam, pedig azért van már kis gyakorlatom… Olvasom, olvasom, és nem hullik ki a fejemből folyton az előző mondat, mert összefüggő és értelmes írás, persze ez igen nagy részben köszönhető a fordítónak. A gyerekeim imádják, hogy fejezetekből áll, ettől nagyfiús/nagylányos számukra a mese. A fejezetek pont megfelelő hosszúságúak, ha több részletben olvassuk, van hol abbahagyni (csak kár, hogy a fene lágy szívem miatt soha nincs megállás egynél). Humoros. Jók a rajzok. Nem klasszikusak, kicsit lehet hogy csúnyácskák is, de üdítő változatosság a mostani fő csapásvonal mellett. A történet röviden: A Torzonborz nevű rabló elrabolja nagymama zenélő kávédarálóját, mire kisunokája és annak legjobb barátja elhatározzák, hogy saját szakállukra nyomozásba fognak és visszaszerzik azt. Természetesen akad némi bonyodalom a terv végrehajtása során, nevezetesen emberrablás és rabszolgatartás, de két főhősünk megküzd minden akadállyal és egy jótündér segítségével leszámolnak a gonosz varázslóval és míg a rabló a dutyiban senyved, ők végre vidáman kávézhatnak és sütizhetnek a nagyival. Némi aggodalomra ad okot (már ami főhőseink biztonságát illeti), hogy a könyvnek van két folytatása is.

Kép forrása, további infó: moly.hu

Történet szerintem: ***** (5)
Illusztráció szerintem: ***** (5)
Gyerekek tetszési mutatója: ***** (5)
Kolibri kiadó, 113 oldal, 2990 Ft

Annie M.G.Schmidt – Fiep Westendorp: Szutyoksári

Úgy rémlik, ez az első holland mese amit olvastam,ám ebből a tényből most igyekszem nem levonni semmiféle következtetést. Elsősorban az 5 éves lánygyermekemnek olvastam, aki a főhősnőhöz hasonlóan maga is egy kicsit szeleburdi kislány. Igaz, amit Szutyoksári elkövet a könyvben, az már büntetendő kategória. Sári önpusztító módon veti bele magát a leglehetetlenebb és legnagyobb koszosodással járó kalandokba, amik egyébként viccesnek mondhatóak, ha eltekintünk attól, hogy irreálisak: például 5-6 évesen egyedül elmegy a fodrászhoz, ahol tarkopaszra lecsapatja a saját haját és a kutyája szőrét is, utána ugrik a cukrászfiúnak a vízbe, hogy kimentse, stb. Érdemi változás nem következik be a könyv végére Sári higiéniai szokásait illetően, de megtudjuk, hogy a szíve aranyból van és ez sokkal fontosabb mint néhány koszfolt a ruhán. Egy nekifutásra elolvasható könyv, nagy betűkkel, nagy rajzokkal, az én lányom rögtön újrázást kért. 4 éves kortól ajánlanám.

Kép forrása, további infó: moly.hu

Történet szerintem: **** (4)
Illusztráció szerintem: ** (2)
Gyerekek tetszési mutatója: ***** (5)
Pagony kiadó, 96 oldal, 2990 Ft

Jill Tomlinson: A tyúk, aki soha nem adta fel

Hilda a világ legkitartóbb nője, aki nem mellesleg egy tyúk. Életcélja, hogy meglátogassa nénikéjét és annak kiscsibéit a szomszédos településen, majd őket meglátogatva hirtelen saját családra vágyik. Viszontagságos szökési és utazással kapcsolatos kísérleteinek csúfos kudarcai során fény derül Hilda örök optimista jellemére és erős akaratára, amit látva az emberek is igyekeznek segíteni neki, hogy aztán a mese végén mindenki boldog és elégedett legyen. Az én lányomnak kicsit sok volt benne a betű és kevés a kép, így inkább 5-6 éves kortól ajánlanám.

Kép forrása, további infó: moly.hu

Történet szerintem: **** (4)
Illusztráció szerintem: *** (3)
Gyerekek tetszési mutatója: **** (4)
Pagony kiadó, 104 oldal, 2690 Ft

A következő részben kifejezetten az iskolába készülő nagyóvodásoknak szóló könyveket véleményezek, ha érdekel, kövessétek a blogot!

A szerzőről

Evelin

Evelin vagyok, háromgyerekes, egyvizslás, egymacskás, férjezett, 32 éves néhai építőmérnöknő, mostanában leginkább anya és részmunkaidős blogírnok.

Szólj hozzá!


Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com