beszédfejlődés Réka

Réka beszél

Azt hittük, későn kezdte, mármint a nagyokhoz képest. De most utánanéztem és egyáltalán nem! Sőt! Frici 16-17 hónaposan kezdett el beszélni, elsősorban a szavak első szótagjaival kápráztatva el hallgatóságát. Abikám 20 hónapos volt, hogy hasonló szintre ért. Máig nevetünk azon, hogy Fricit Cicinek hívta, főleg, mert úgy tűnik, Réka is így fogja…

Jövő héten lesz másfél éves és nagyon jól kommunikál. Eddig is értett mindent, imádjuk, ahogy nagy koncentrálva igyekszik felfogni a feladatot, majd állát a nyakáig lehajtva hatalmasat bólint, hogy rendben van, megértette mit kérünk tőle. Kezdetben volt a baba és a hamma (=éhes). Legyenek mondjuk ezek az első szavai, de gyors tempóban követte ezeket a mama, kaka és a különböző állathangok (vauvau, amit inkább úgy mond, hogy vava, hápháp, nyáu, meg ha úgy tartja úri kedve, akkor még a halat is elcuppogja). Tájékoztatásul közlöm, hogy a kakát csak akkor használja, ha valóban beletojt a pelusba. Csak költözzünk végre haza, akkor intenzívebben elkezdünk foglalkozni a szobatisztulósdival is.

Az első szótagokból olyan alapszavakat használ, mint a pa (=apa), sőt, ezt pár napja már apává fejlesztette, po a porszívó, mely szótaggal önállóan jelzi, ha orrszívó porszívózás szükségeltetik az orrlyukai tisztán tartása érdekében, te a tessék, bo a bontsd-már-ki-a-túrórudit-anya! rövidítése és amikor hétvégén az apjuk körbekérdezi az egybegyűlteket, hogy ki kér rántottát, hangos é (=én!) felkiáltás érkezik irányából. No és akkor térjünk csak vissza erre a Cicizésre! Fricikém -bár nem hiszem, hogy önálló emlékei vannak erről-, teljes beletörődéssel várja, hogy Réka mikor kezdi majd el Cicinek hívni és láss csodát, teljes bizonyossággal állíthatom, hogy a Ci az Fricit jelenti. Szé a szék és a biblia. Ja, hogy itt valami nem stimmel? Dehogynem! mint Böngésző, azaz minden beszélni tanuló gyermek és szülő bibliája, imádjuk.

img_20161030_103527

Mutogatja benne a dolgokat, aminek mi mondjuk a nevét (ő igyekszik utánozni) és napról napra ámulunk rajta a nagyokkal és persze Zolival is, hogy ez a gyerek milyen okos és ügyes és tökéletes.

Bümbümm az autó, kuka a kuka, ha valahol szemetet talál, már intézi is, menet közben pedig gondosan artikulálva fennhangon kukázik. Góga a gólya, szia a szia, hopp pedig az apa-vegyél-fel-és-dobálj-magasra-de-csak-egy-kicsit-mert-félek-ám babanyelvű verziója.

És pár napja végre elkezdett anyázni is.

 

 

A szerzőről

Evelin

Evelin vagyok, háromgyerekes, egyvizslás, egymacskás, férjezett, 32 éves néhai építőmérnöknő, mostanában leginkább anya és részmunkaidős blogírnok.

Szólj hozzá!


Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com