ajánló Baba-mama cuccokat tesztelek könyv

Sohadesoha nem eszem paradicsomot

Jó ideje már, hogy a Móra Könyvkiadótól kaptam egy óvodásoknak való könyvcsomagot szakértői tesztelésre. Nagy lelkesedéssel vetettük bele magunkat a gyerekekkel a felelősségteljes “munkába”, amit jelen esetben az esti mesék értő olvasását és befogadását jelentette, szóval azért annyira nem izzadtunk vért, legfeljebb én az értékelésekkel. Kiderült ugyanis, hogy ami nekem tetszik, az a gyerekeknek egyáltalán nem, ami nekik igen, az nekem nem, majd elgondolkodtam azon, hogy akkor végül is kivel van a “baj” és miután nem jutottam egyről a kettőre, bevontam néhány célcsoportos (=óvodás) gyereket és anyukájukat a tesztelésbe, hogy kizárjam saját elfogultságomat. Meglepő eredmények születtek!

8363_991669244252687_2031732430447295437_n

Lauren Child Sohadesoha nem eszem paradicsomot című könyve volt az egyik, ami a legnagyobb sláger lett nálunk, annak ellenére, hogy a borító grafikája alapján egészen hátra rangsorolták a gyerekeim a felhozatalból. Ez annyit tesz, hogy amikor eléjük borítottam a könyvcsomagot és mindenki felmarta a neki legszimpatikusabbnak tűnő darabot, Charlie és Lola, a két főszereplő továbbra is szomorúan árválkodott az asztalon. Az illusztrációt egyébként maga a szerző követte el, így még csak hibáztatni sem tud érte senkit.

20aa8ca73d7e5446f32a887fb4385d0f_20l

“Charlie-nak vagy egy kishúga, Lola a neve. A szülei néha megbízzák, hogy adjon neki vacsorát. Ez nem könnyű, mert Lola nagyon válogatós. Ám egy nap mégis sikerül megtréfálnia Lolát.” ajánló és kép: a Móra kiadó honlapjáról

A mese célja (már ha lehet ilyet mondani egy meséről) az volna, hogy a rosszul evő, válogatós gyermekolvasó a hasonló gondokkal küzdő Lola szerepével egyből azonosuljon, majd a szupertalálékony bátyó furfangos manővereinek köszönhetően a könyv végére Lolával egyszerre döbbenjen rá arra, hogy répát, zöldborsót, paradicsomot és társait enni jó. Sajnos itt kell megemlítenem, hogy az én lányom nem világosodott meg a könyv hatására, vagyis továbbra sem hajlandó megenni a paradicsomot, hiába nevezem holdspriccentőnek, Charlie után szabadon.

Amúgy fura ez a könyv. Van benne humor. De nem az, hogy -vigyázat, SPOILER!- a répát jupiteri ropogtatónak, a zöldborsót zöldföldi zöldbigyónak, a halrudacskát pedig tengeri rágcsának nevezte el a Fricikém szerint három orrlyukkal rendelkező főszereplők egyike, bár azért ezen is röhögtek, sokkal inkább az volt benne a vicces, hogy Fricikével olykor összekacsintottunk a könyv felett, hogy ő is szokott hasonlóan viselkedni a húgaival, úgy értem iszonyú leleményesen rávenni őket valamire, amit maguktól nem annyira akarnak megcsinálni. Így ő is nagyon tudott azonosulni a fiú szereplővel és nagy megértéssel követte kálváriáját a kissé bugyuta húgocska étkeztetése során.

Az eredetileg ötperces mese a többedik olvasásra már 7-8 percig is eltarthat, mert ekkorra már a gyerekek maguk akarják mondani a nemszeretem ételek fantázianeveit, sőt, az elején, amikor kiderül, miket nem szeret Lola enni, egyesével meg kell hallgatnom, hogy azok közül ők miket szeretnek és miket nem.

Összességében azt mondhatom, hogy az olvasótesztelők között ez volt a legmegosztóbb könyv. Vagy fogékony volt a gyerek/szülő erre a fajta humorra, vagy nem. Vagy tetszett neki az illusztráció, vagy nem. Mondjuk szerintem ez még mindig jobb, mint egy lapos közepes eredmény. 🙂

Szóval nekünk bejött, de jöjjenek a többiek értékelései:

Értékelési szempontok és kapott pontok a 4 tesztelő véleménye alapján(1-5-ig pontozva, összesen max 20 pont):
1. Mennyire tetszett a gyereknek a mese? 5+2+5+5=17 pont
2. Mennyire tetszett neked a mese? 4+2+3+3=12 pont
3. Mennyire tetszett neked az illusztrációja? 5+1+3+5*=14 pont
4. Érdekelné-e szerinted a gyereket a sorozat többi része? 5+2+4+5 =16 pont
5. Megvásárolnád-e ezt a könyvet vagy a sorozat másik darabját? 5+1+5+1=12 pont

Azt még szeretném megjegyezni, hogy a könyv a Kate Greenaway Érem és a Norfolki Gyerekkönyv Díj nyertese, akármit is jelentsen ez a kitüntetés, továbbá hogy magyarra Szabó T. Anna fordította. 34 oldal, 2200 Ft, megrendelni például itt tudod: http://www.mora.hu/konyv/sohadesoha-nem-eszem-paradicsomot

 

 

A szerzőről

Evelin

Evelin vagyok, háromgyerekes, egyvizslás, egymacskás, férjezett, 32 éves néhai építőmérnöknő, mostanában leginkább anya és részmunkaidős blogírnok.

Szólj hozzá!


Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com