anya vagyok

Honnan kéne tudnom?

Azon gondolkodom, hogy nem kellene-e az anyaságot valami jogosítványhoz kötni. Vagy tanfolyamhoz, iskolához, diplomához, OKJ képzéshez, mittudomén. Néha úgy érzem, hogy én kevés vagyok ehhez. Mármint nem ahhoz, hogy ellássam a gyerekeimet (na jó, de, néha ahhoz is), de ahhoz, hogy folyamatosan döntenem kell, ráadásul nem olyan dolgokban, hogy a gyerek kék pólóban vagy pirosban menjen-e az óvodába (három gyerek után amúgy már az sem nagyon érdekel ha pizsamában megy), hanem olyan dolgokban, amik alapjaiban határozzák meg az egész életét. Néha úgy szeretném, ha nem nekem kellene megválaszolni ezeket a kérdéseket, ha nem nekem kellene kitalálnom, hogy mivel teszem a legjobbat a gyerekemnek, főleg ha az egyik szakember ezt mondja, a másik meg azt. Néha jó lenne, ha nem lehetne választani, hanem megmondanák, hogy mit kell tenni, mert az a legjobb a gyereknek és pont; ami alól nem lehetne kihúzni magunkat, nem lehetne deviánskodni és ezáltal valaki levenné a vállamról a felelősséget. Persze ez hülyeség, mert pontosan ettől vagyok felnőtt, cselekvőképes ember, hogy döntéseket tudok hozni, attól vagyok szabad ember, hogy van lehetőségem választani és az általam legjobbnak ítélt döntést meghozni.

Na de mégis honnan tudjam, hogy melyik a legjobb döntés? Kinek higgyek, amikor arról kell döntenem, beadassak-e egy ajánlott oltást vagy sem? Amikor még a tanult orvosoknak sincsen erről egységes álláspontjuk, én meg mondjuk egy középszintű biológiaérettségin is jó eséllyel elvéreznék? Honnan tudjam, hogy hol a határ a szoptatásban? Megvonok-e az egyévesemtől valami csodaelixírt azzal, hogy már nem szoptatom? Ha nem tudom mi az az iszsz, blw, EC, akkor nem is vagyok elég jó anya? Amúgy meg szupinált cipőt vegyek vagy simát? És melyik a legjobb pelenka? Járjon a gyerek délutáni sportfoglalkozásra? Erőltessem ha nem akar menni? Szigorú legyek vagy engedékeny? Tiszteletet parancsoló felnőtt vagy a barátja? Vajon ideális-e a korkülönbség köztük? Egyiknek sem sérült a lelke a kistesó érkezésétől? Melyik bölcsődébe menjen, meg melyik óvodába? Az iskoláról már nem is beszélve… Mégis honnan kéne tudnom, hogy mi lesz a legjobb neki? Mi vagyok én? Jövőbelátó?

Olyan jó lenne, ha nem nekünk kellene gyötrődni ezektől a kérdésektől, ha nem rágódnánk folyton azon, hogy amikor meghoztunk egy döntést, vajon helyesen tettük-e, ha nem furakodnának folyton előtérbe a “mi lett volna, ha” kezdetű gondolatok, ha ezt is egy kicsit lazábban tudnánk venni. Hát, igazán jó lenne…

Elképzelek egy anyaképzést, ahol kötelező jelleggel hallgatnánk csecsemőgondozási ismereteket, az újszülött babánkkal a karunkon mutatná meg valaki a szoptatási tutit, nem kéne a netet bújni tanácsokért meg a la leche ligát hívogatni ha nem megy, megtanulnánk hordozni, nem kellene millió időt áldozni a különféle (gyakran ellentétes tanácsokat adó) fórumokra, hogy kibogarásszuk a hatezer kendőféle közötti különbséget, ahol lenne babaelsősegély-óra, ahol beszélgetnénk a hozzátáplálásról és nem csak egy univ*r által szponzorált bébiétel-katalógust kapnánk, ahol megmondanák, hogy kell kezelni a hisztit, hogyan legyen jó alvó a gyerekünk, meg vidám és kiegyensúlyozott, érdeklődő és eszes, szófogadó és udvarias, de elsősorban egészséges és boldog.

Vagy talán egy ilyen jótündér is elég lenne. Ez az! Szavazzuk meg, hogy minden anya mellett álljon egy kirendelt jótündér, aki csak és kizárólag akkor szól, ha kérdezik (anyósok, anyák, segítő szándékú rokonok kilőve), aki mindig tudja mi a helyes és aki persze láthatatlan, nehogy a jelenlétével kétséget ébresszen gyermekünkben anyasági kompetenciáinkkal kapcsolatban.

Ti nem fáradtok néha bele ebbe a folytonos döntéskényszerbe?

A szerzőről

Evelin

Evelin vagyok, háromgyerekes, egyvizslás, egymacskás, férjezett, 32 éves néhai építőmérnöknő, mostanában leginkább anya és részmunkaidős blogírnok.

4 hozzászólás

  • Annyira magamra ismertem, most az írásodban! Én most az ajánlott védőoltásokba vesztem bele. Nem tudom, hogy mikor teszünk jól, ha megkapja vagy ha nem.

  • Van ilyen tanfolyam. Mamatanfolyam. Nagynéni és nővértanfolyam. Nem vagyunk egyedül. Sőt, át is estél ezen a tanfolyamon gyerekkorodban. Már csak tovább kell adnod. Magyarul: Kérdezd Anyádat! – és már kettő is van, a férjed révén.

Szólj hozzá!


Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com