interjú WAHM

Seralunis jewelry – interjú az alkotóval

Az utóbbi időben jó néhány WAHM-mal (Work At Home Mom, vagyis otthon dolgozó anya) kerültem kapcsolatba és mostanában egyre többüktől hallottam, hogy azért nem fenékig habostorta az életük. Hiába hangzik baromi kényelmesnek, hogy egy mackónadrágban is el lehet végezni a munkát, azért ez messze nem így van. Hosszú téli időszak van mögöttünk, a Work At Home Mami pedig attól az, ami, hogy kisgyereke(i) van(nak), akik garantáltan többet betegek az “előírtnál” és persze mindig a legrosszabbkor azok, például amikor határidős munka vagy megrendelés van kilátásban és akkor a házimunkáról (amit nem a jótündérek végeznek!) még nem is beszéltünk. Ráadásul a külvilág számára sajnos sokszor értelmezhetetlen is a Work At Home Mamiság, pedagógusoktól, szülőtársaktól gyakran megkapja az ember, hogy jajj, te úgyis otthon vagy, haza kéne vinni azt a gyereket délben az oviból, hát ráérsz, nem? Kész szerencse ha támogató férj, támogató család áll az ember lánya mögött.

Work At Home Mami sorozatunkat Nagyné Jakab Kittivel, egy fiatal, kétgyermekes anyukával folytatjuk, aki ötvösként alkot egyedi, kézzel készített sterling ezüst és rézből készült ékszereket: medálokat, fülbevalókat, karkötőket, tiarát, hajtűt, koronát. Kitti munkáit a saját Seralunis jewelry facebook oldalán, vagy az Etsy boltjában tekinthetitek meg.

myfav2

Kitti saját készítésű Seralunis medállal a nyakában

-Honnan jött az ötlet, hogy ékszerkészítéssel foglalkozz?
-Végzettségemet tekintve ötvös és aranyműves vagyok, bár véletlenül alakult így az életem: az érettségit követően családi okok miatt nagyon hirtelen el kellett döntenem, hogy mihez kezdjek az életemmel és egy ismerősöm javaslatára beiratkoztam az ötvös iskolába. Rajzolni mindig is szerettem, jó kézügyességem van. Amikor elvégeztem a képzést, egy évig alkalmazott ötvösként dolgoztam egy volt tanárom műhelyében, majd amikor terhes lettem, egy ékszerboltban voltam eladó. Ezután jöttek a gyerekek (a fiam most 6 éves, a lányom pedig 3) és nekem megint el kellett döntenem, hogy hogyan tovább…

Van egy oldal, a DeviantArt (a legnagyobb onlájn művészeti galéria és közösség – a szerk.), ahova fel lehet tölteni mindenféle alkotásokat; én először rajzokat, meg korábban készített ékszereimet tettem fel és tetszett az embereknek. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptam ott, igazából ez a közösség ösztönzött a kezdésre, annyit kérdezgették, hogy miért nem vágok bele az ékszerkészítésbe, aztán egyszer csak elhatároztam, hogy megpróbálom. Volt itthon valamennyi szerszámom, meg persze kellett is venni párat, de sok kreativitással kezdetben pótolhatóak voltak a hiányok: viszonylag kevés pénzből is el tudtam indítani a vállalkozásomat.

da

Kitti egyik rajza a sok közül

-Van saját műhelyed is?
-A konyha a műhelyem. Ezért leginkább akkor dolgozom, amikor a gyerekek óvodában vannak, de sokszor muszáj haladnom a dolgaimmal akkor is, ha itthon vannak: amint úgy tűnik, hogy adódik egy szabad félóra amikor nyugiban vannak és nem “ölik” egymást, akkor meg tudok csinálni pár dolgot.

-Mennyire érzed kényszernek azt, hogy egyéni vállalkozóként, otthonról dolgozol ahelyett hogy alkalmazott lennél?
-Egyelőre lehetetlenségnek érzem, hogy elmenjek valahova dolgozni. Sokat betegek a gyerekek, segítségünk szinte alig van; mindketten vidékiek vagyunk, egyedül a férjem anyukája szokott néha feljönni segíteni. És az oviban is sajnos úgy gondolják, hogy mivel én otthon vagyok egész nap, biztos szívesen hazaviszem ebéd után a gyereket… Még eléggé az elején tartok az utamnak, szeptember óta alakulgat az a rendszer, hogy már a kisebbik is óvodában van. Az elsődleges célom az volt, hogy legalább annyit megkeressek mint előtte a gyes volt, de néha kicsit muszáj visszavennem a tempóból: elsősorban Anya vagyok, nem pedig üzletasszony.

-Honnan merítesz ihletet?
-Leginkább a fantasy világa az, ami vonz. Sok könyvet olvasok, meg nézek is ilyen filmeket, japán meséket, tehát gyakorlatilag minden érdekel és inspirál, ami egy kicsit is elrugaszkodott a hétköznapi világtól. Tavaly készítettem megrendelésre egy esküvőre Sailor Moon inspirálta tiarát, ami talán eddigi legkedvesebb munkám volt, szívesen megtartottam volna magamnak is.

2! (1)

Egy amerikai esküvőre készült korona

-Mik a terveid? Szeretnél-e terjeszkedni, több helyen megjelenni?
-Sajnos egyelőre nincs erre kapacitásom. Kiállításokra, vásárokra sem igazán tudok eljutni, mert a gyerekeket nem tudom hova tenni. Persze a férjem nagyon sokat segít, hétvégén is lefoglalja a gyerekeket ha valamit muszáj befejeznem. Folyamatosan vannak megrendeléseim főleg külföldről, egyelőre pont annyi, amennyit meg bírok csinálni. A magyar oldalakon pedig még csak mostanában tervezek megjelenni. Azért egyszer majd fantasztikus lenne, ha filmekben szerepelhetnének az ékszereim! Egy elf színésznőn például nagyon jól mutatnának!

3! 5! 9!

-Kívánom, hogy teljesüljön a vágyad!

A szerzőről

Evelin

Evelin vagyok, háromgyerekes, egyvizslás, egymacskás, férjezett, 32 éves néhai építőmérnöknő, mostanában leginkább anya és részmunkaidős blogírnok.

Szólj hozzá!


Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com