film Frici

Óvodás Star Wars rajongók

Van nekem egy 5 és fél éves fiúgyermekem, aki újabban teljesen bele van buzulva a Csillagok háborújába (úgy, hogy természetesen a filmet nem látta). Olyannyira, hogy valamelyik reggel addig nem tudtunk elindulni az oviba, amíg ki nem vágtam neki kartonból egy lézerkardot, aminek a “pengéjét” aztán ő beszínezte pirosra, majd az így elkészült remekművet elhelyezte az ágyában. Ettől nagyon elégedett lett és már indíthattuk is a napot. Na mármost azt próbálom megfejteni, hogy mégis mi ez a jelenség, ez az óvodáskorú Star Wars rajongók gyülekezete?

De mielőtt ennek nekifutnék, pár dolgot tisztázzunk:
– a most következő sorok nem képviselnek bírálatot, csak az én véleményemet tükrözik, ami nyilván nem mérvadó
– könnyű úgy tiltakoznom a film ellen, hogy én nem vagyok rajongó, sőt, csak egyetlen részt láttam, azt is kényszer hatására, nem értem tehát a köré épült kultuszt sem
– könnyen ítélkezem úgy, hogy nekem a legidősebb gyerekem ötéves, következésképpen még nem szembesültem annak a problematikájával, hogy mit csinálok majd akkor, ha tizenéves korosztály is lesz a háznál és olyan “családi filmet” szeretnének nézni, ami az aktuális legkisebb családtagnak még nem való.

Merthogy szerintem a Csillagok háborúja nem gyerekfilm. Nem véletlenül van ott az a 12-es karika a jobb alsó sarokban. Szerintem félelmetes, zajos, kegyetlen, ijesztő és túl sok gonoszság van benne. Az oviban mégis napi szintű társalgási téma ez, sokaknak van Star Warsos ruhája vagy kiegészítője és nem tagadom, Fricinek is. Mentségemre legyen mondva, hogy ilyen cingár termetre csak a kínaiban tudok elég szoros derekú mackónadrágot venni, ott pedig csupán Star Wars, Angry birds és valami számomra ismeretlen (amúgy nyilván világszínvonalú) focicsapat designból lehet választani. És mivel számomra az Angry birds is meglehetősen értelmezhetetlen, jobb híján szaporítottam a Star Wars-iparágot gazdagító balekok sorát, Fricikém meg örült a nadrágnak.

Szóval a kérdésem az lenne, hogy az óvodások tudják-e vajon, hogy miért “rajonganak”? Miért öltöznek farsangkor jedinek és miért kell nekik otthonra lézerkard – még ha kartonból is?

star-wars-costumes-for-kids-classic

forrás: costumeexpress.com

Miért nézhet egy óvodás Star Warst? Persze lehet azzal védekezni -mint ahogy Csillagok háborúja-ügyileg a férjemmel is némiképp különböző állásponton vagyunk és ő is hajlamos azt mondani-, hogy ez csak egy mese, nem a valóság. Csak én nem vagyok meggyőződve arról, hogy ezt a gyerek is így gondolja-e. És Zoli szerint ha együtt nézik, és ő válaszol a kérdéseire, akkor azzal csak megtanulja, hogy ez fikció és nem fog félni, előbb-utóbb úgyis szembesülni fog ezzel is. De szerintem ez inkább utóbb legyen! Volt különben erről egy vitánk, amit nagy okosan sikerült a gyerek előtt intéznünk, de mindenki nagyon sokat tanult az esetből. Frici például azt, hogy Star Wars-témában engem érdemes megkerülni/kijátszani és az apjával szövetkezni. Mi felnőttek pedig azt, hogy a gyerek előtt egységes álláspontot kell képviselnünk. Csak hát az életben folyamatosan adódnak az újabb és újabb helyzetek, amikre még nem volt időnk és lehetőségünk felkészülni és akármennyire is egy húron pendülünk, bizony lehet, hogy az egyikőnknek elfogadható az, ami a másiknak elfogadhatatlan.

Mi végül az alábbi kompromisszumot kötöttük: a filmet Frici nem nézheti meg, sem részleteket belőle. Beszélgetni lehet róla és képeket nézegetni telefonon az apjával. Ez végül elég jól sült el szerintem, mert Frici nagyon sokat kérdez a történetről, Zoli meg szívesen mesél neki. Kivonulnak a teraszra, összebújnak és elmerülnek a fantasy világában. Ilyenkor amúgy, még ha különben hülyeségnek tartom is az egész filmet, titkon örülök annak, hogy ez ennyire összehozza őket és erősíti az apa-fia kapcsolatukat.

Ti hogy vagytok ezzel a kérdéssel? Hány éves kortól nézhetik nálatok a gyerekek?

 

A szerzőről

Evelin

Evelin vagyok, háromgyerekes, egyvizslás, egymacskás, férjezett, 32 éves néhai építőmérnöknő, mostanában leginkább anya és részmunkaidős blogírnok.

2 hozzászólás

  • A Star Wars nálunk is megosztó. Férj szerint mehet, én korainak találom. Aztán beadtam a derakam. Legalábbis az iskolásoknál. Mégpedig azért, mert ez is egy újabb terület, ahol a gyerek kirekesztett volt miattam. A téli szünetig ugyanis egyetlen részt sem látott, pedig lassan már tíz éves lesz. A suliban viszont folyamatosan téma, a játékok alapja. Így felülbíráltam a döntésem, és engedtem. Ha viszont neki engedtem, akkor az öccsének is, hiszen már majdnem hét éves. Ez volt a közös program téli szünetben. Amikor Léna aludt délután, mi megnéztünk egy-egy részt. Közösen. Ők mesének fogják fel, és mi el is mondtuk nekik többször, hogy semmi köze a valósághoz. Szerintem tudják a helyén kezelni. Azóta is nagy rajongók. Mindenért rajonganak, amin megjelenik bármelyik szereplő. (Ennek ellenére semmijük nincs, ami a sorozathoz kapcsolható.)
    Az ovis korosztálynak pedig ott van a Lego Star Wars. Az nálunk is újdonság. Viszont vicces. Nem tudom ők mennyire értik, de a férjem rettenetesen élvez egy-egy poént.
    Szóval szerintem ez most kikerülhetetlen. Rajtad múlik mennyit engedsz és mikor.

  • Én is csak egy részt láttam és engem sem ragadott magával. Férjem decemberben megnézte az összes részt és szereti is. Szerintem sem ovis korosztálynak való, viszont Tomit is érdekli, hogy mi is ez a film, tőlem kérdez, én pedig szintén az apjához irányítom. Beszélni lehet róla. A farsangon nálunk csak egy kisfiú volt a csoportból Star Wars jelmezben, igaz a fiam azzal jött haza, hogy most már Zalán is a legjobb barátja. Szerintem pont a kard/harcolás miatt rajonganak a gyerekek. Ahogy az előző hozzászóló írta, talán 10 éves korában majd megnézheti a filmet, talán…

Szólj hozzá!


Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com