Baba-mama cuccokat tesztelek

Menzeszkezelő eszközarzenál – a nagy termékteszt

Soha nem gondoltam volna, hogy én valaha a menstruációról fogok írni… Hiszen az egy ilyen szükséges rossz, amit megpróbál túlélni az ember, mit kell ezen túlragozni? Betét, tampon, pár napon át tartó hasfájásból eredő görnyedve közlekedés a további fájdalmak csillapítása végett és összeszorított lábakkal történő pingvinjárás a felhelyezett eszköz (betét, tampon) helyén tartásának céljából, tetszés szerint némi fájdalomcsillapító, súlyosabb esetben betegszabadság, mindez mindössze 12 alkalommal egy évben. Szinte szóra sem érdemes. Vagy mégis?

Tegye fel a kezét, aki nem olvasott még cikkeket annak kapcsán, hogy milyen hormonrendszert károsító, esetleg rákkeltő anyagok találhatóak a tamponokban, betétekben. Én már olvastam, de bevallom őszintén, hogy annyira nem vagyok egészségtudatos, hogy ez a parányi kimutatható mennyiség és az ezzel foglalkozó cikkekben szereplő előfordulHAT, meg okozHAT és hasonló feltételes szavak olyan nagy hatást gyakoroltak volna rám, hogy azon nyomban elkezdtem volna kutakodni nagyanyáim “rongyosdobozában”, vagy vattacsomagot tömködni a bugyimba a ráktól való félelmemben. Lehet, hogy struccpolitikát folytatok, de manapság már szinte minden bokorból káros és rákkeltő anyagok leselkednek ránk, eggyel több vagy kevesebb aligha számít.

Igazából abba sem gondoltam bele, hogy mennyi pénzt költök betétre meg tamponra. Ezek olyan muszáj-dolgok, amiken nem lehet spórolni. És nem, az így felhasznált és szemétbe dobott hulladék mennyisége sem foglalkoztatott soha, hiszen nem tudtam, hogy van más alternatíva. Aztán megismerkedtem és beleszerettem a mosható pelenkázásba, aminek szinte hozadéka a mosható betét, az úgynevezett mamibetét használata.

Igen, amikor először meghallottam, engem is sokkolt. Ez már aztán tényleg a fújjdeundi-kategória. Mondjuk elsőre a mosható pelenka is annak tűnt, aztán kiderült, hogy mégsem. Így hát adtam egy esélyt a mamibetétnek is. Persze óvatos duhaj vagyok, mosható tisztasági betéttel indítottam. Ugye meg tudjuk különböztetni a tisztasági betétet az egészségügyitől? Az előbbi a pici, mindennapos használatra való, utóbbi pedig menzesz idejére.

Aztán amikor ezeket már üzembiztosan használtam, Tündesznek köszönhetően lehetőségem adódott kipróbálni az egészségügyi betéteket is. Három méretből kaptam mintát az őszinte(!) terméktesztelés fejében és komolyan mondom, soha, de soha nem vártam még ennyire, hogy megjöjjön. Főleg így szülés után fél évvel… 😛 Aztán úgy voltam vele, hogy ha lúd, legyen kövér, beszerzek egy intimkelyhet is, indulhat a terméktesztelés és megosztom veletek a tapasztalataimat az alternatív menzeszkezelés terén.

IMG_2637

Mióta elhintettem itt a blogon, hogy fogok erről a témáról írni, többen megkerestek üzenetben, ismerősök állítottak meg az utcán, vagy éppen én kezdeményeztem beszélgetést olyanokkal, akikről tudom, hogy a betét-tampon kombináción kívül próbálkoztak már alternatív megoldásokkal is. Kiderült, hogy igenis sok mindenkit foglalkoztat a dolog, akár a mosható betétek, akár az intimkehely használata, csak éppen nem volt még idejük elmélyedni az információk tengerében, vagy nem volt merszük kipróbálni.

Nos hát nekem volt! Igaz, volt benne egy kis “csakazértis megcsinálom” motiváló tényező (mivel már beharangoztam itt a blogon), ami megadta a végső lökést, amikor már két napja minden porcikámmal kétségbeesetten küzdöttem az intimkehely használata ellen. Na de erről majd később. Előtte még annyit jegyeznék meg, hogy nekem viszonylag erős vérzésem van, nem használok semmilyen hormonális fogamzásgátlót, így a ciklusom sem túl szabályos, de nagyjából 35-37 naponta van egy piszok kellemetlen hetem, mondjuk 4 nap olyan erős vérzéssel, hogy tampon mellé betétet kell használnom, mert egyszerűen átfolyik rajta. Tamponból Ob Super méretűt használok, mert nagyobbhoz nincs lelkierőm, betétből pedig az Always ultra sensitive-et, mert sok terméket kipróbálva ez az egyetlen bizonyult kompatibilisnek a bőrömmel, azaz ettől az egytől nincsenek pelenkakiütéseim(!). A teszteredményeimet naplószerűen örökítettem meg, a félelmeimet pedig pontokba szedtem:

A mosható betétekkel kapcsolatos fenntartásaim:
– nem gondoltam, hogy bír annyit, mint egy eldobható betét
– undorítónak és elképzelhetetlennek tartottam a mosását
– biztos büdös lesz

Menstruációs napló

0.nap, este:  Na, végre megjött. Éjszakára betettem a legnagyobb, éjszakai betétet. Öregem, ez hatalmas! 35 cm hosszú és szerintem minimum 1 centi vastag. Épp befért a bugyimba. Pár perc után tulajdonképpen egészen hozzászoktam az érzéshez, olyan jólesően melegített.

1.nap, reggel: Azt hittem, hogy végül mégsem jött meg rendesen, csak úgy mutatóba. Az nem létezik, hogy az egész éjszakát kibírta volna a betét, az eldobhatót simán éjjel is cserélni szoktam ha épp a vécé felé visz az utam. Aztán jól meglepődtem, amikor kiöblítettem. Hihetetlen, mekkora mennyiséget felszívott. Nem mondom, hogy nem volt fura kézzel átmosni, de miután hónapok óta sikálok anyatejes fost a mosható pelenkából, számomra már egészen elmosódtak a furaság határai.

1.nap, este: egész nap mosható betéttel “nyomultam”. Meglepett, hogy nem éreztem rossz szagot, az meg még jobban meglepett, hogy milyen büdösnek éreztem az eldobható betétet este, amit akkor tettem be, amíg vártam, hogy a mosható betéteket kimossa-megszárítsa a gép. Próbáltam megbarátkozni az intimkehely gondolatával is, de egy porcikám sem kívánta.

2.nap, este: egy újabb nap telt el, a mosható betétek szuperáltak, férjem pedig rajtakapott, ahogy az intimkelyhet nézegettem és megrökönyödve interjúvolt meg, hogy az mi a fene és mire akarom használni. Amikor felvilágosítottam, láttam rajta a kétségbeesést és azt mondta, inkább ne tegyem. 😛

3.nap, reggel: ma megtettem. Végül is nem azért vettem meg, hogy a fürdőszobaszekrénybe száműzzem. Erőt gyűjtöttem és felhelyeztem. Nem volt vészes. Szültem én már három gyereket, nem is értem milyen fenntartásaim voltak.

3.nap, este: amilyen könnyű volt betenni, annyira rettegtem attól, hogy kivegyem. 9 órát volt benn, nem is tudom mire számítottam. Beálltam a zuhany alá, nagy levegőt vettem, eltávolítottam, kicsit megszédültem, ez iszonyú, az “edény” színültig, úristen, mindjárt elájulok, na jól van, végül túléltem. Megkönnyebbülés volt utána a simogató bébiplüssbe burkolózni Tündesz éjszakai betétjének köszönhetően. Különben nem volt vészes, mármint napközben. Nagyon stabilnak éreztem, egyáltalán nem volt az, mint a tamponnál, hogy egy-egy erősebb vérlöket esetén attól tartok, hogy kiugrik a tampon. Üzembiztos, nem folyt át rajta vér, igaz, egy apró (mosható) tisztasági betét mindenképpen kell mellé. Voltak olyan testhelyzetek, főleg ülve, amikor éreztem a kehely alján kilógó szárat, hogy nyom, ezt valószínűleg rövidebbre kell vágnom. Ezt írja a használati utasítás is, de elsőre nem akartam levágni, mert ahhoz azért drága mulatság, ha véletlenül túl rövidre szabom.

4.nap, este: ma is kehely, ma is üzembiztos, de az egész napos használat alatt csak félig telt meg és már nem voltam rosszul, amikor kiöntöttem.

Még két napig használtam mosható betétet és azt hiszem, felállítottam a rangsort. Jöjjön hát az összehasonlítás a tapasztalataim alapján:

OB pro comfort super tampon (kb. 40 ft/darab)
Na ez az, amit reményeim szerint már soha nem fogok használni. Főleg, mert magában nem elegendő, kell mellé a betét is, hogy ne történjen baleset. Nem mellesleg túl gyakran kell cserélni, szárít, emiatt sokszor fájdalmas a csere. Minden vécézésnél kerülgetni kell a zsinórt. Nyilvános vécében kellemetlen cserélni, eltávolítani, főleg ha nincs szemetes.

Lady Cup intimkehely 5590 Ft (Bónuszbrigád oldalon rendeltem, Mártinak köszi az infót az akcióról)
Ez valós alternatívája a tamponnak. Az, hogy nekem simán kibírt 9 órát, de elvileg 12 órát lehet benn, elég meggyőző. Dolgozó nőknek szerintem a legjobb megoldás: a munkahelyen, nyilvános vécén nem kell vele vacakolni, vécézéskor észrevétlen marad. Sajnos most a rossz térdem miatt nem tudtam sportolás közben tesztelni, de gyanítom, hogy nem csalódnék benne. Egyedül a szárát kell még kicsit megvágnom. Neten böngészve találtam olyan  pro érveket, hogy miközben öntögetjük a vérünket, közelebb kerülünk saját nőiségünkhöz, meg ilyenek, hát én bevallom őszintén, engem semmi ilyen spirituális érzés nem kapott el, ellenben majdnem elájultam. A vértől mindig elájulok ugyanis. Vannak gyártók, akik milliliter-barázdákat is tesznek a termékre, hogy a kedves használó mérni tudja elhullajtott vérét…

Always ultra sensitive normal plus betét (kb. 45 Ft/darab)
Az Alwaysnak is búcsút intettem. Amellett, hogy kellemetlen szaga van, sokkal kevésbé tud megbirkózni egy nagyobb löket vérrel, ne adj isten alvadt vérrel, mint mosható társa. Ezen úgy meglepődtem, hogy írtam is Tündének, nagy hitetlenkedve, mire kiderült, hogy ő csinált egy nedvszívó tesztet is és az eldobható csúnyán elbukott… Tapasztalatból mondom, el is hiszem.

Tündesz mosható mamabetétek (mérettől függ az ár, a mini tanga betéttől az éjszakai betétig 750 Ft- 1800 Ft és ne feledjétek, a mosható betétek egészségpénztárra is elszámolhatóak!)
Mostantól csak ezt, semmi mást!!! Csak ismételni tudom önmagam: pihepuhán körülölel alul, melegít(!), ami olyan jólesik azokon a kellemetlen napokon, hogy komolyan még a hasfájás is minimálisra enyhül tőle. Ez persze lehet, hogy csak pszichés, lehet, hogy nem, de nem is érdekel. Tündesz betétei könnyen tisztíthatók (csere esetén hideg vízzel kiöblögetjük, majd bevágjuk a mosógépbe), megfelelően szoros alsóneműben (tehát nem a kinyúlt-szakadt menzeszes bugyiban) tutira nem mozdulnak el, és használat közben megvan az a kellemes érzésem, hogy ezt egy hozzám hasonló kisgyerekes anyuka varrta, nem egy arctalan multinak fizettem érte és még csak szemetet sem generálok. Ja, és ha belegondolok, hogy korábban ciklusonként elhasználtam majdnem egy zacskó eldobható betétet, akkor mindjárt kiderül, hogy a mosható megéri az árát. 🙂

20150802_110146

Tündesz betétek tornasorban 🙂 forrás: www.tundesz.com

A mamabetéttel kapcsolatban egy negatívumot tudnék mondani: én ugye a nap legnagyobb részét a lakásunk vonzáskörzetében töltöm, így van lehetőségem azzal “szórakozni”, hogy időben cseréljem és öblögessem. Ha ez nem így lenne és mondjuk irodában dolgoznék, akkor (környezetvédők kövezzenek meg, de) nem hiszem, hogy elcsomagolnám a véres-használt mamibetéteimet egy vízhatlan szütyőbe és bevágnám a retikülömbe mondjuk az uzsonnásdobozom mellé, csak azért, hogy itthon kimossam. Biztos vagyok benne, hogy inkább az intimkelyhet választanám, mert az kibírná az egész napot. De ahogy hazaérkeznék, azonnal mosható betétet tennék be.

Ha kacérkodtok a mosható betétekkel, szívből ajánlom Tündesz termékeit. Árakról, méretekről, anyagválasztékról, a megrendelés menetéről az oldalán tájékozódhattok: www.tundesz.com

Köszönöm annak a közel 350 embernek, akik kitöltötték a kérdőívet. Ígértük, hogy egy mosható mamibetét-csomagot sorsolunk ki, melynek a nyertese Hiripi Edina. Gratulálunk, Edina, kérlek vedd fel velem vagy Tündével a kapcsolatot!

 

 

 

A szerzőről

Evelin

Evelin vagyok, háromgyerekes, egyvizslás, egymacskás, férjezett, 32 éves néhai építőmérnöknő, mostanában leginkább anya és részmunkaidős blogírnok.

4 hozzászólás

  • A gyermek születése után tetettem be Mirénát. 47.000 ft. Azóta nem menstruálok!!! Örökös vérszegénységem elmúlt, maratonra készülök. Görcsök soha viszont nem látásra. Védekezés 5 évre megoldva, se óvszer, se gyógyszer, se semmi. Kicsit féltem tőle, hogy ez így normális e, imádom.

    • Hát én a spiráltól nagyon idegenkedem, bár bizonyára könnyen hozzá tudnék szokni a menzesz-mentességhez. 😀 😀

  • Én már közel 2 éve használok mosható betéteket, még nem Tündesztől vettem, de hihetetlen jók! Amit nálad nem olvastam, hogy soha nem csúszik el és nem folyik mellé így a vér, egyszer nem volt átázásom. Minden nap dolgozom, de ott is meg tudom oldani, bár a mosást nem (végül is azt is meg tudnám oldani, de elég furán nézne ki az irodában, a radiátoron, ahogy ott száradnak egymás mellett… :-)), de a patenttal szépen be tudod bugyolálni, mehet a táskába, semmi kellemetlen nem látszik belőle, csak otthon akkor többi időt töltök azzal, míg több darabot egyszerre kimosok. Meg tudom erősíteni, hogy sokkal kényelmesebb, egyáltalán nem büdös, sokkal tartósabb, mint gyári egyszer használatos párjai…

    • Köszi a véleményedet! Amúgy szerintem nálam is az lesz, hogy annyira hozzászokok a használatához, hogy meg fogom majd oldani ha nem leszek itthon. Főleg, hogy van vízhatlan pelenkazsákom, jó lesz az majd nekem, ha megszobatisztul a gyerek. 🙂

Szólj hozzá!


Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com