interjú mosható pelenka WAHM

YeyeWorks, a titkos pelenkagyár

Molnár Csilla egyike a hazai WAHM-oknak (Work At Home Mom, vagyis otthon dolgozó anyuka), akik mosható pelenkát készítenek. Bár mindig is varrogatott otthon, jó néhány kitérőt megtett életében, mire rátalált arra, amivel igazán szeret foglalkozni.

csilla1

Csilla, a YeyeWorks megálmodója

-Pszichológusnak indultál…

-Valóban, ez volt az első végzettségem, de sosem tudtam igazán azonosulni vele. Párhuzamosan finn nyelv és kultúra szakot végeztem, az már közelebb áll hozzám, most is vállalok néha műfordításokat. Az egyetem után egy multicégnél dolgoztam, itt a finnt meg az angolt kellett használnom. Néhány év irodai munka után a férjem kitalálta, hogy menjünk külföldre dolgozni. Finnországra esett a választásunk, 4 évig éltünk ott.

-Ahol megszületett az első gyereked. Ösztönzött-e az ottani környezeted a mosható pelenkák kipróbálására?

-Biztosan sokan hallottak már róla, hogy Finnországban minden újszülött kap egy dobozt az államtól, amiben babaruháktól kezdve a babaápolási termékeken át az alvómatracig minden van, amire egy újszülöttnek szüksége lehet. Az eldobható pelenka is közel 40 évig része volt a csomagnak, ám tíz éve környezetvédelmi megfontolásból a mosható pelenka váltotta fel.

jelenlegi

A híres finn babadoboz és a tartalma

Mi is megkaptuk ezt a dobozt, használtam is mindent belőle, épp csak a mosható pelenkát nem vettem elő. Később finn barátnőimmel beszélgetve (akik gyermektelenek voltak amúgy) merült fel a pelenkázás kérdése és teljesen megdöbbentett, hogy milyen természetességgel kérdeztek rá, hogy akkor ugye mi moshatózunk. Bennem ez addig fel sem merült, pedig mindig is fontos volt számomra a környezetvédelem. Így aztán elkezdtem gondolkozni rajta, hogy végül is miért ne moshatóznék. Elővettem a próbacsomagot, elolvastam a prospektusokat, meg a mellékelt 16 oldalas füzetet, amiben részletesen leírták, hogy ez miért is jó, meg hogyan kell használni. Eleinte tetrapelenkát meg mindenféle házilag beszegett törölköződarabokat használtam betétként, aztán elkezdtem webáruházakban nézelődni.

-És akkor beszippantott a mosható pelenkák világa és rájöttél, hogy te is ilyeneket szeretnél készíteni?

-Nem, akkor még nem. A spórolás nekem mindig is nagyon fontos szempont volt a moshatózásban, ezért elsősorban csak a lányomnak szerettem volna varrni, főleg, miután észrevettem, hogy ezekben a webáruházakban anyagokat is lehet kapni. Na, azoktól aztán teljesen megrészegültem: mindenféle színek, különböző frottírok, csíkosak, mintásak, rendeltem is belőlük párat. Végül aztán Finnországban már nem volt időm varrni, csak amikor hazaköltöztünk és megszületett a második lányunk. Letöltöttem a netről ingyenes szabásmintákat, amik persze használhatatlanok voltak és beszereztem néhány alapfazont is, hogy lássam melyik hogy működik, meg miben más mint a többi, de olyan sokfélénk azért nem volt. És végül azok alapján, hogy ebben ez nem tetszett, abban meg az nem, kialakult a mostani Yeye külső, de ekkorra a lányom már majdnem szobatiszta lett.

-Hiába lett szobatiszta a gyerek, te továbbra is rendületlenül varrtad a pelenkákat. Hogy lett ebből vállalkozás?

-Amikor elkezdtünk moshatózni, számtalan cikket elolvastam a mosható pelenkákról, nagyon foglalkoztatott ez a dolog. Még Finnországban elkezdtem egy nemzetközi gazdálkodás szakot, amit végül itthon fejeztem be és a szakdolgozatomban is a mosható pelenkákról írtam: a kinti tapasztalataim alapján elemeztem, hogy milyen utak vannak a hazai webáruházak működéséhez. A kislányommal a Belvárosi Babahordozó Klubba jártunk, ott ismerkedtem meg hazai pelenkakészítőkkel és ekkorra már olyan nagy feszültség gyűlt fel bennem a témától, amit valahogy ki kellett adnom magamból.

-És ekkor készült el az első eladásra szánt pelenkád.

-Pontosabban kettő. Ez már tavaly novemberben volt: készítettem két pelenkabelsőt és kiraktam a facebookra egy mosható pelusos csoportban, hogy akkor itt volnának ezek, eladósorban. Kíváncsi voltam a fogadtatásra, hogy érdekel-e ez valakit egyáltalán, lesznek-e pozitív visszajelzések, lájkok és jólesett, hogy néhány órán belül elkeltek. Aki megvette az egyiket, vidékre kérte és rákérdezett, hogy ha már a postaköltséget úgyis ki kell fizetnie, akkor nem készítenék-e külsőt is hozzá. Ekkor alakítottam át a gyerekeimnél használt combszárny nélküli modellünket a mostani combszárnyas fazonra, ami majdnem a végső változat lett, szinte csak a gumírozáson változtattam azóta.

Elküldtem az ügyfélnek a pelenkákat, aki visszaírt, hogy ezek mennyire atombiztosak, soha nem áznak vele és hogy még rendelne tőlem 5 külsőt meg 8 belsőt, sőt, egy barátnőjének is ajánlott, aki szintén rendelt. Ez annyira motiváló volt számomra, hogy akkor elkezdtem komolyabban foglalkozni az anyagokkal is, hogy milyeneket rendeljek, majd azt gondoltam, hogy hivatalos útra kellene lépni, ha már ezzel foglalkozok. Tavasszal megszületett a facebook csoportom, én pedig egyéni vállalkozó lettem.

-Honnan ered a Yeye márkanév?

A gyerekeim babakoruk óta Yeyenek szólítanak engem, ez babanyelven az anyát jelentette. A logó pedig az én fejemben született meg, de a grafikus férjem valósította meg.

10011186_10204658390554399_2148052919696712248_n

-Vállalkozol, de nem reklámozod magad, a facebookon is csak zárt csoportban lehet veled felvenni a kapcsolatot…

-Ennek egyrészt az az oka, hogy eddig komoly kapacitásproblémáim voltak, azért is nem reklámoztam. A nyáron gyerekek mellett, éjszakába nyúlóan varrtam, így is sokat kellett várni a megrendelőimnek. Most, hogy elkezdődött az óvoda, kicsit több időm jut mindenre, illetve van egy segítőm is. Maga a varrás csak egy kis szelete ennek a munkának, rengeteg időt vesz el az anyagbeszerzés, a postázás, személyes átadás, sőt, a tanácsadás is, hiszen sokan tőlem kérdeznek először a mosható pelenkákkal kapcsolatban és én nagyon fontosnak tartom ezeket a dolgokat. A zárt facebook csoportom is olyan családias, a többség tényleg vásárol is, sőt, többször visszatér, és szerintem a zárt csoport segíti egy ilyen személyes Yeye közösség kialakulását.

Másrészt azért próbálok mindenhol ott lenni, vásárokra, börzékre járok, mosipelusos kluboknak adományozok pelenkát, nemrégiben például több hónapos gyümölcsöző együttműködésünk volt a szegedi TETT Jövőnkért Egyesülettel, aminek során a TETT megismertette a szegedi vásárokon a mosható pelenkát az érdeklődőkkel több hazai márkával, köztük az enyémmel illusztrálva és közben bizományiban árult nekem.

-Mik a terveid a jövőre nézve? Ez a te utad?

-Igen, a műfordítás mellett ez az, ami annyira érdekel, hogy szívesen csinálom. Nagyon sokat dolgozom és ez jó, tényleg úgy érzem, hogy ez nekem való. A business képesítésemnek is hasznát veszem, mert ha azt nem végeztem volna el, akkor biztosan soha nem mertem volna vállalkozásba kezdeni. Vannak még terveim a YeyeWorks-szel, jelenleg is tanulok, pályázok, agyalok, de hogy min, az egyelőre maradjon az én titkom.

10570414_10204886606419653_2592181049210317150_n (1)

Csilla kedvence, az ízig-vérig Yeye pelus, leveles mintával.

Ez a cikk egy sorozat része, melyben WAHM-okat, azaz otthon dolgozó anyukákat mutatok be. Ha te is otthonról dolgozol és szeretnél bemutatkozni, írj nyugodtan: rejtelmekblog@gmail.com.

 

A szerzőről

Evelin

Evelin vagyok, háromgyerekes, egyvizslás, egymacskás, férjezett, 32 éves néhai építőmérnöknő, mostanában leginkább anya és részmunkaidős blogírnok.

1 hozzászólás

Szólj hozzá!


Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com