interjú WAHM

Kedves Pöttyös

Work At Home Moms sorozatunk második részében Árvai-Simonyi Ágit, egy olyan fantasztikusan kreatív, kétgyermekes anyukát ismerhetünk meg, aki gyönyörű ajándéktárgyakat készít elsősorban dekupázs technikával, és aki nemrégiben álmodott egy merészet és kézműves kávézót nyitott. De hogy miként válik valaki művelődésszervezőből kávéház-tulajdonossá és hogy mitől olyan különleges kávézó a mezőkövesdi Kedves Pöttyös? Olvass tovább és megtudod!

-Hogyan vetődött fel benned a gondolat, hogy a saját kezeddel készíts ajándéktárgyakat? 

-Először csak a magam örömére kezdtem el alkotni. Mindig is érdekelt a lakberendezés; a dekupázst, népi technikákat pedig már a középiskolában megtanultam alkalmazni. Soha nem készültem ebbe az irányba tudatosan, munka és gyerekek mellett, hobbiként űztem. Egy idő után azonban már készítettem ajándékba is dolgokat, az ismerősök pedig elkezdtek megkeresni, hogy szeretnének rendelni tőlem, ezért létrehoztam az Agness Design oldalt a facebookon, hogy legyen egy felület ahol a vevők megtalálhatnak. Tulajdonképpen amikor tavaly a második lányom születése után visszavettek dolgozni, majd hamarosan el is küldtek, már megvoltak a vállalkozásom alapjai, voltak állandó megrendelőim is. Az, hogy már nem volt rám szükség a munkahelyemen, traumaként ért, mégis ez adta meg a végső lökést a döntésben, hogy megpróbáljak teljesen a saját lábamra állni.

12182628_10204436929714577_6612708461430901273_o

Ági alkot

-És akkor te a saját lábadra álltál… Mennyire támogatott ebben a család?

-Maximálisan. A férjemmel közösen döntöttünk úgy, hogy eladjuk egy kis vállalkozásunkat, hogy a befolyó pénzt és minden energiánkat a kávézóra fordíthassuk. Gyakorlatilag onnantól, hogy befészkelt a gondolat a fejembe, szűk egy év alatt megtaláltuk az üzlethelyiséget, felújítottuk, kicsinosítottuk és 2015. október 19-én megnyitottunk. Nagyon hosszú és fárasztó út volt ez, sok-sok akadállyal, el is fáradtunk rendesen, de amikor belépek a Pöttyös ajtaján, akkor érzem, hogy jó helyen vagyok!

Mitől kézműves kávézó a Kedves Pöttyös?

-A kétszintes kávézó alsó szintjén van maga a bolt, telis-tele kézműves tárgyakkal és alapanyagokkal. Már nem csak az én alkotásaimat lehet megnézni és megvásárolni, vannak textiljátékok, horgolt játékok, ékszerek, táskák, ruhák, kézműves csoki, házi keksz és még sorolhatnám. Leginkább hazai kisgyerekes anyukák kézműves ajándéktárgyai ezek, tudatosan igyekszem lehetőséget biztosítani nekik. A fenti szinten pedig maga a kávézó található, ide lehet leülni beszélgetni, programokat szervezni. Az őszi szünetben már félnapos tábort is szervezek gyerekeknek: lesz kézműveskedés meg kakaó, a sikerélmény és a jó hangulat garantált. Sőt, az anyukák már reklamáltak is, hogy nekik miért nem szervezek ilyet? Úgyhogy szervezek: lesznek majd műhelyfoglalkozások, vendégelőadások, ahol nemcsak a dekupázsról, de a sajtkészítésről, mézkészítésről és még sok minden másról is meg lehet tanulni az alapokat.

12190160_10204436992276141_377866443_o

Pillanatkép az első gyerektáborból

-A lányaidra milyen hatással van ez a kreatív környezet? Látszik rajtuk, hogy nyitottak a szépre?

A kisebbik lányom (most 3,5 éves) már szinte “beleszületett” ebbe a légkörbe. Nyugodt kisgyerek volt, tudtam mellette dolgozni, addig ő eljátszadozott a babáival. A kávézóba már kevésbé szeret bejárni, óvoda után szívesebben van az apukájával, ilyenkor neki kell egy kis nyugodt mesenézés, pihenés. A nagylány (8 éves) viszont mindennapos vendég, iskola után rendszeresen bejön, sütikkel “bizniszel”, kézműveskedik és gyönyörűen rajzol: egyik iskolai rajzát nemrégiben Japánba küldték egy versenyre. Ő nagyon tehetséges és már mondogatja is, hogy ha felnő, majd ilyen boltja lesz, meg olyan cukrászdája… A kislányom is rendkívül jól rajzol egyébként. Megvan bennük a tehetség, de majd ők meglátják, hogy merre indulnak, nem erőltetek rájuk semmit. Azt a példát mutatom, hogy amellett, hogy anya vagyok, keményen dolgozom: nő vagyok és van helyem a világban. Én is ezt láttam az anyukámtól és ami még nagy hatással volt rám, az Kádár Annamária Mesepszichológia című könyve: megerősítette bennem a hitet, hogy a legkisebb, a legszegényebb is lehet király, ő is legyőzheti a sárkányt, ő is megvalósíthatja az álmait.

-Melyik a kedvenc munkafolyamatod?

Egyértelműen az alkotás! Nagyon szeretek ezzel foglalkozni. Amikor jön egy adag alapanyag, akkor szinte úgy érzem, hogy karácsony van. De nagyon sok mindent kell csinálnom emellett: szervezni, tervezni, adminisztrálni, árazni, reklámozni, ötletelni és még sorolhatnám. Két segítőm van a kávézóban, ők napi váltásban járnak dolgozni, így jut időm mindenre. A férjem és a nagyszülők is sokat segítenek: amikor én nem tudok a gyerekeimmel lenni, akkor ők ott vannak helyettem. Viszont mióta a kávézóban van a műhelyem is, kettéválasztottam a családot és a munkát. Otthon nincs több éjszakába nyúló dekupázsolás, munkán agyalás, csak és kizárólag a család.

Van olyan alkotásod ami nagyon kedves számodra, vagy amire nagyon büszke vagy?

A Kedves Pöttyös. Ami most itt ebben a kávézóban van, az mind én vagyok, itt minden bútort saját kezűleg alakítottam át, az utolsó szögig mindent én terveztem, ez a legnagyobb dolog amit megvalósítottam az életben a két gyerek mellett és erre nagyon büszke vagyok. Benne van a szívem-lelkem, érzem, hogy sokan emiatt térnek be a boltba. Egy hete vagyunk nyitva, de a vendégek nagyon örülnek, hogy végre a városunkban is van egy ilyen különleges hangulatú kávézó, imádják a kávékat és süteményeket és nagy örömmel fogadják a kézműves ajándéktárgyakat!

12109311_1489650084671644_8710516005247075821_n

Ha Mezőkövesden jártok, térjetek be ti is!

12108941_1489650351338284_2669338516671247203_n

A szerzőről

Evelin

Evelin vagyok, háromgyerekes, egyvizslás, egymacskás, férjezett, 32 éves néhai építőmérnöknő, mostanában leginkább anya és részmunkaidős blogírnok.

5 hozzászólás

  • Szia! Nagyon jo lett ez a bejegyzes, szinvonalas, erdekes, tele megfelelo kerdesekkel! Tetszik ez az uj sorozat, meg otleteket is lehet meriteni belole. Csak igy tovabb!! ??

    • Köszi, én is nagyon élvezem ezt a sorozatot és szuper, hogy ennyi pozitív visszajelzés jön rá, rengetegen olvassák. Ez az interjú meg hihetetlenül gördülékenyen ment, tényleg egy élmény volt. 🙂

  • Köszönöm a lehetőséget a bemutatkozásra, nagyon tetszik, amit írtál és kifejezetten élveztem az “interjút” 🙂 Remélem egyszer majd jártok erre és akkor meghívhatlak majd egy finom kávéra! 🙂

Szólj hozzá!


Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com