mosható pelenka öko

Mióta mosizunk

Amíg eldobható pelenkát használtunk és még csak ismerkedtem a moshatózással, megfogadtam, hogy én nem fogom soha azt a szót használni, hogy mosizunk. Mert kiver tőle a víz. És nem fogok királyi többesben nyilatkozni arról, ha esetleg ázunk (t.i. a pelenka a gyerek alatt), de kerülöm a mosiszleng többi kötelező elemét is: nekünk pelenkánk van, nem pellánk, a bambuszos belső pedig kibírja az éjszakát is, nem pediglen viszi. 

Aztán lett saját készletem, mosimami lettem, használom a mosiszlenget és jó pár dolog megváltozott az életünkben…

Réka fenekét egészen pontosan két hónapja érintette az első moshatós csoda. Nekem pedig azóta szívproblémáim lettek. Onnantól kezdve, hogy elegendő pelenkánk lett ahhoz, hogy 2-3 napig ne kelljen mosnom, belesajdul a szívem, ha valami miatt eldobhatót kell adni a gyerekre (például mert elszámoltam magam és nem száradt meg az éjszakai kombó, akarom mondani, kombináció). Amit eddig nem éreztem pazarlásnak, környezetterhelésnek, azt most már annak érzem.

visual-disposables-vs-cloth-1024x683

A kép magáért beszél

Azt pedig soha, de soha nem gondoltam volna, hogy léteznek olyan pelenkák, amik fájdalmasan és szívbemarkolóan gyönyörűek. És rendre belesajog a szívem, hogy nem az enyémek.

12039357_820159621437223_244402813149693621_n

A képekhez szintén nincs mit hozzáfűzni. Magyar termék, forrás és készítő: Milentin Baby

12042956_820159974770521_2852497008250217282_n

 

 

Persze én igazán nem akarok senkit sem megtéríteni, de aki a házunkban jár és kicsit is nyitott rá, azzal jól megtapogattatok egy Charlie Bananat. 🙂

A családnak mondjuk nemigen van választása, jobban teszik, ha elfogadják. Férjnek meg főleg nincsen beleszólása, mivel ő nem pelenkáz, de az érveimet meghallgatta, elfogadta. A szüleimnek azért hagytam egy kis türelmi időt, amíg hozzáedződnek a gondolathoz, de anyukám meglepően lelkesnek bizonyult, mikor a múltkor moshatóban bíztam rájuk pár órára legkisebb leányunokájukat. Ámultak-bámultak, hogy ez milyen puha, milyen gyorsan szárad és mennyire nincsen bepállva benne a gyerek popója. Gyorsan meg is mutattam, hogy kell felhelyezni a cuccost.
Na, a múltkor megint anyu vigyázott Rékára, büszkén mondja, hogy tisztába is tette a gyereket. Lecsekkoltam, ragyogóan állt rajta a kalózos Milovia, de pisis betét sehol, na, mondom van egy sanda gyanúm, ami be is igazolódott amikor kibányásztam a mosható betétet a kukából. Hiába, a reflexek. 🙂

És Abikám drágám! Ő nagyon élvezi, ha pelenkát hozhat Rékának, hosszasan böngészik, aztán valahogy mindig a ciklámen színűt választja ki. Szakértőként elkísért az I. Wekerlei Öko Baba-Mama vásárra is, a múltkor pedig még a bébiszitternek is próbálta elmagyarázni, hogy a zsebes pelenkát hogyan kell felhelyezni.

Mióta mosizunk, azóta környezettudatosabb lett a háztartásunk, átalakultak a mosási szokásaim is. Azóta ugyanis patakban mosok és mángorlom a ruhaneműt. Na jó, nem, csak majdnem. Egy kicsit ezen a téren is környezettudatosabb lettem. Mosótojást használok, amiből a közepes kiszerelést vettem, így 23 és fél forintomba kerül egy mosás. Eddig ariellel mostam 69-ért. Persze a kakis pelust, durvább szennyeződéseket kicsit elő kell kezelni, ezeket a mosótojás nem szedi ki (mondjuk nekem az ariel sem), erre a célra epeszappant használok. Rosszmájúak kedvéért hadd szaladjak a dolgok elébe: pont annyi időbe telik a foltkezelés, amennyi idő alatt megírod a kommentet, hogy erre neked nincs időd.

A következő projektem, hogy házi készítésű mosogatótablettát fogok gyártani. Mert nehogy már belőlem gazdagodjon meg a Finish (mosogatótabletta-gyártó). Ötletek?

 

A szerzőről

Evelin

Evelin vagyok, háromgyerekes, egyvizslás, egymacskás, férjezett, 32 éves néhai építőmérnöknő, mostanában leginkább anya és részmunkaidős blogírnok.

6 hozzászólás

 • Míg odahaza éltünk, esélytelen lett volna a moshatózás, legalábbis eddigi tudásom szerint: a mosható pelenkákat áztatni kell, az alig 1 négyzetméteres fürdőszobámban pedig nem volt (szó szerint) egy talpalatnyi hely sem egy lavór szinte állandó használatára.
  Itt már lenne hely, két fürdő is van… de már nem fogok többé pelenkázni. (Ill. Andrisra éjszakára adunk még, de erre a pár hétre-hónapra talán már nem éri meg beszerezni). Kár, mert a bejegyzés alapján igazán kedvet kaptam hozzá.

  Viszont, amíg lehetett, mosható tisztasági betétet használtam. Kevésbé ismertek, de hasonlóan puhák, színesek (vagy nem), és gyönyörűek, mint a mosható pelenkák. És szintén nem kis mennyiségű hulladéktól kímélik meg a környezetet. Anno Egyedinántól vettem két szettet a Meskán, ajánlom, ha nem ismered. http://www.meska.hu/Shop/index/5637

  Az epeszappannal és a mosótojással (azt sem tudom, mi az) nem találkoztam még, egyedül saját magunkra használunk házi készítésű szappanokat. A ruhák áztatásához pedig az ezek kicsiny maradékaiból készített reszeléket használom.
  Jó lenne ennél tovább is menni, de a gépekbe egyelőre félek nem bolti mosószereket tenni: nem saját gépek, albérlet, nem tudom, ártanék-e bármi mással… ?

  • Én nem áztatva tartom a pelenkákat, hanem ugyanabban a szemetesben, amibe korábban az eldobhatókat dobáltam. Használat után elöblítem, kicsavarom és beteszem 2-3 napra, aztán vagy egyben eltipegek a kukámmal a mosógépig és beleborítom a tartalmát, vagy pedig a család egyéb szennyeséhez adogatom apránként. Most, hogy már elég pelenkánk van, inkább az előbbi. A pelenkáknak nem tesz jót az illatos öblítő, azokat fertőtlenítőssel mosom, a mi ruháinkat meg illatozóval, úgy mégiscsak jobb. 🙂
   A mosható betéttel én is szemezek egy ideje. Lehet, hogy mire újra szükségem lesz rá, bevállalom, nagyon sok WAHM készít már manapság.
   Ahogy nézegetem az összetételét a mosogatószereknek, nem hiszem, hogy ezek ártanának a gépeknek. El kéne mélyedni valami fórumon, de arra most nincs időm.
   Más: örülök, hogy írtál!

 • Hát azért hangosan felnevettem a patakos résznél 😀

  Ha találsz cool receptet mosogatótablettához, arról írj majd légyszi bejegyzést 😉

 • Nagy Réka Ökoanyu könyvében van egy mosogatógépbe való por: 2 teáskanál citromsav és 1 teáskanál szódabikarbóna. Azt írja, hogy mivel nem minden mosogatógép egyforma így az arányokon lehet finoman módosítani. Nekem sajnos nincs mosogatógépem, így nem tudok róla nyilatkozni, de írjátok meg, hogy nektek működik-e.

Szólj hozzá!


Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com