Gyerekszáj

Gyerekszáj 2015/6.

Közreműködnek: Frici fiam (5 éves) és Abi lányom (3,5 éves)

A férjem épp ultizni készül, mikor Fricikém útját állja az ajtónál:
– Apa, te hová mégy? – szegezi neki a kérdést.
– Kártyázni a barátaimmal.
Mire Fricikém, az ő tipikusan Fricis nézésével (értsd: kerek fej+kerek szem+kerek száj kombó, homlokig szaladt szemöldök és felfelé ívelő hanglejtés) így szól:
– Apa, ti memóriakártyáztok a barátaiddal??
Hát, úgy magamban elképzeltem, nem kis feltűnést keltene egy maroknyi memóriakártyázó negyvenes férfiember a belvárosi sörözőben…

******

Abikám próbálkozik a füllentéssel…
Rajtakaptam, hogy a keze könyékig a szájában van, úgy rágja a körmét:
– Abi, hányszor mondjam már, hogy ne rágd a körmödet!
– De anya, én nem rágtam!
Rosszallóan nézek rá, mire így helyesbít:
– Öööö, vagyis az nem én voltam!

******

Családi összejövetelről tartunk hazafelé, a gyerekeknek majd’ leragad a szemük az autóban.
– Fricikém, elbóbiskoltál? – kérdezek rá a nyilvánvaló tényre.
– Nem, csak a gravitáció levonzza a szememet.

******

Jött a kutyatápos bácsi a vizsla kéthavi élelmével, Fricikém pedig szokás szerint előadta magát egy “Szia fingós bácsi!”, vagy valami ehhez hasonlatos óvodában ráragadt elméncséggel. Próbáltam mentegetni a gyereket, meg magam, hát tudja hogy van ez, az oviban komolyan ilyeneken röhögnek a gyerekek, esküszöm nem én tanítom neki, de a bácsi vette a lapot és megnyugtatott, hogy a múltkor volt egy helyen, ahol a hasonló korú kisfiú az alábbi információval égette szénné az anyját (vagy inkább az apját?):
– Az én apukám hangosan fingik és a csapba szokott pisilni!
Nos hát, mit is mondhatnék? Angyali ez a gyermeki őszinteség, nemdebár?

******

Szimultán sakkpartit játszom a gyerekeimmel, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egyidejűleg szórakoztatom Abit, szoptatom Rékát és sakkozom a fiammal, mit sem törődve azzal a bonyolító tényezővel, hogy nem ismerem a játék szabályait. Mindenesetre helyt állok derekasan, én vagyok a világos bábukkal, mondjuk épp elveszítem az egyik huszáromat, bosszankodok is emiatt, de szerencsére Abi közbelép: felmarkolja a tábláról a másik huszárt és elszalad vele, miközben ezt kiabálja:
– Semmi baj, anya, majd én megvédem a lovadat Fricitől!
Úgy tűnik, belőle sem lesz sakkfenomén…

******

Fricikém mostanában előnyben részesíti a pamutboxert a hagyományos fecskealsóval szemben, úgyhogy a múltkor vettem neki párat a kínaiban, köztük egy focisat is. Marhára nem értek a focihoz, ezért fel sem merült bennem, hogy egy létező csapat színeit adom a fiamra. Tudom, ez szentségtörés, főleg annak fényében, hogy a gyerek nagyapja vérbeli Bayern drukker, akinek nem lepődnék meg, ha tényleg lenne bayernes alsógatyája.

Hozzájuk látogatott el a fiam múltkor barcelonás alsónadrágban. Szerintem részesülhetett némi átneveléssel egybekötött sportoktatásban, mert ma reggel, a barcás gatyáját magára húzva közölte velem, hogy a papa nem ennek a csapatnak szurkol, hanem a Bájerműnek, ha nem tudnám. Majd kicsit elgondolkozott, és így szólt:

– Már csak azt nem értem, anya, hogy ha papa a Bájerműnek szurkol, akkor miért nem ők nyernek???

******

Abikámmal királylányosat játszunk a medencében, aminek az a lényege, hogy én vagyok a VŐLEGÉNY és összevissza puszilgatom úgy, hogy közben hatalmasakat csapkodunk. Fricikém sem akar kimaradni a mókából, kérdezi, hogy beszállhat-e. Abikám bólint, majd így szól:
– Rendben, de akkor te leszel a BŐ REGÉNY, anyával meg mi a királylányok!
(úgy tűnik megvan ki lesz a következő könyvmoly a családban…)

******

Abika ma középsúlyosan megfenyegette a bölcsődei kisgyermeknevelőjét, mikor egy kisebb összetűzést követően előhozakodott a “Megmondalak anyának!” aduásszal. Berni nem egy ijedős fajta, vállalta a következményeket, mire Abi már apának akarta beárulni. Berni még mindig nem igazán remegett nyárfalevélként, úgyhogy Abi bekeményített:
– Jó, akkor megmondalak Rékának!

******

Folytatása következik. 🙂

SCH_7734-Edit_kicsi

A szerzőről

Evelin

Evelin vagyok, háromgyerekes, egyvizslás, egymacskás, férjezett, 32 éves néhai építőmérnöknő, mostanában leginkább anya és részmunkaidős blogírnok.

6 hozzászólás

Szólj hozzá!


Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com