csecsemőgondozás Réka szuperanyu

RutinosAnyu és a köldökcsonk-ápolás művészete

Hétköznapi bénázásaim a csecsemőgondozás terén.

Itt mifelénk az a szokás, hogy ha új baba érkezik a családba, a gyerekorvos igyekszik a hazaengedést követő napon megjelenni és megtekinteni a babát, és a védőnő is 1-2 napon belül házhoz jön. Még a kórházban voltam, amikor hívott a védőnőnk, hogy csak 1 héttel később tud kijönni, okoz-e ez nekem problémát. Mondtam neki, hogy az se okozna, ha egyáltalán nem jönne ki (csak púp a hátamon), különben is miről beszélgetnénk így a harmadik gyereknél, amikor én már mindent tudok, hiszen egy zseni rutinból nyomom? Talán a köldökcsonk-ápolásról? Haha! Végül kijött persze pofavizitre, és ha már úgyis itt volt, megcsinálta Abi hároméves státuszát, de csecsemőgondozásról nem beszélgettünk. Nekem nem volt kérdésem, ő meg -ha volt- magában tartotta.

Majdnem három hetes volt már Réka, amikor felhívtam telefonon, hogy segítsen. Köldökcsonk-ápolásban. Én kenegettem alkohollal becsülettel (a jelenleg érvényben lévő hazai köldökcsonkápolási sztenderdnek megfelelően), vigyáztam rá mint a hímes tojásra, nehogy víz érje fürdetésnél, hajtogattam visszafelé a pelenka korcát, nehogy hozzáérjen, míg egy szép napon arra ébredtünk, hogy Rékám pelenkája fél liter pisitől elnehezülve felcsúszott a köldökére, ahol fincsin feláztatta a leszáradásra váró köldökcsonkot, az pedig, hogy az áztatáshoz használt folyadék pisi volt, gondolom külön jót tett a sebgyógyulásnak és csöppet sem emiatt gyulladt be végül a csonk, á, dehogy. Szerencsém volt, mert a védőnő pont jött a szomszédunkhoz és újszülött Lucababájához (apropó, Márti barátném kislánya is megszületett végül, éljenéljen Flóra!), így nem volt kellemetlen megkérni, hogy ugyan ugorjon már be hozzánk is. Megvizsgálta, ne aggódjon anyuka, minden rendben lesz, 2-3 nap és leesik.

2-3 nap múlva már úgy bűzlött a gyerekem hasa, mint a kisoroszlán barlangja, miután a köldökcsonk úgy határozott, hogy hülyeség leszáradni, jól megfér ő majd tizennyolc év múlva is harmadszülöttem érettségi blúza alatt. Már éppen azon voltam, hogy megint kihívom a védőnőt, kerül amibe kerül, inkább nézzen hülyének, mintsem éljen a gyerekem örökké bűzölgő-begyulladt köldökcsonkkal, de ekkor megint szerencsém volt. Épp az ablakon bámultam kifelé, hogy csekkoljam a falu történéseit, amikor megállt a védőnő az autójával a házunk előtt. Jött a szomszédhoz, akik szintén köldökproblémával küszködnek másodszülött Lucájukkal. Be is kiabált a kapun, hogy nálunk minden oké-e, mondtam, hogy a legkevésbé sem és hogy mi itt a szomszéddal már éppen megalapítani készültünk a Kispesti Köldökbénák (És Terminustúllépők) Civil Szervezetét, úgyhogy ezt megelőzendő legyen oly kedves és vessen még egy pillantást a gyerekre és mondjon valami okosat. Vetett is, mondott is. Mégpedig azt, hogy kiküldi a gyerekorvost, de semmi ok a pánikra.

Jó, én igazán nem pánikoltam, legfeljebb attól, hogy miként fogom megszervezni a délutánt a 4 és 6 óra közötti időintervallumban, hogy beleférjen Réka hallásvizsgálata, elhozzam Abit a bölcsiből, várjam otthon a dokit és közben vegyek részt Fricikém ovis évzáróján is, de végül a szüleim segítségével sikerült mindent elintézni és a gyerekorvos is azt mondta, hogy előbb-utóbb le fog esni.

Most már inkább utóbb van mint előbb, vasárnap lesz 4 hetes a lány, de a köldökcsonk még mindig itt lifeg rajta, jóllehet már tényleg csak a szentlélek tartja. Apropó, tudtátok, hogy sok más (nyugati) országban egyáltalán hozzá se kell nyúlni és mégis meggyógyul magától? Elgondolkodtató…

(Úgy döntöttem, hogy hiába harmadik a gyerek, bőven lesz itt elég anyag egy SzuperAnyu sorozathoz, ahol a gyermekneveléssel kapcsolatos bénázásaimról olvashattok. Legyen ez a második rész, az első meg mondjuk a mérleges. A következő részben ismét azon sopánkodom majd, hogy vajon van-e elég tejem. Maradjatok velünk, érdemes! 😛 )

koldokzs

kép: babavilag.com

A szerzőről

Evelin

Evelin vagyok, háromgyerekes, egyvizslás, egymacskás, férjezett, 32 éves néhai építőmérnöknő, mostanában leginkább anya és részmunkaidős blogírnok.

4 hozzászólás

  • Mifelénk az alkoholos kezelgetést hírből sem ismerik, de talán azért sem szükséges, mert nem híresek az angolok a kiváló higiéniáról; az újszülöttet nem fürdetik le amikor előbújik (a magzatmáz hidratálja a bőrét!) és nem ajánlják hogy kèt hetes kora előtt bő vízbe mártsák. Ennek folyománya hogy a köldökcsonk 6 nap alatt le is szàradt Olinak (bár én vizes szivaccsal azért letöröltem róla a magzatmázat és a haját is megmostam amint hazaértünk a kórházból..)

  • Nalunk (germania) szinten nem cicoznak ezekkel a temakkal. Es azt kell mondjam, marhara igazuk is van. Mar ketszeres tapasztalat alapjan erösitem meg, hogy valoban magato levalik a köldökcsonk, semmit sem kell vele csinalni. A hintöporozas fölösleges, az alkohol sem szükseges. Egyebkent egyszer a masodik babanknak is atazott a köldökcsonkja, kezdett büdi is lenni. Erre a szülesznöm (merthogy itt ugye nincs vedönö, az utogondozast is a szülesznö csinalja) elövetette velem a hajszaritot. Megszaritottuk alacsony fokozaton es minden oke. Nekem ez modfelett szimpatikus.

  • Èn is Germania 🙂 Mindkét gyerekemet itt szültem. Kórházban nem fürdettek, és az utógondozáskor a szülésznö is azt mondta, majd akkor fürdessem meg elöször, ha leesik a köldökcsonkja. Addig csak nedves mosdókesztyüvel való áttörlés. Amúgy köldökápolás: pelenkát elöl hajtsuk vissza. gyerekre pamutbody, mert a pamut felszívja a nedvességet. Slussz. A köldökcsonk mindkét alkalommal leesett 7-10 nap múlva. Èn sem értem ezt az otthoni alkohol-hintöpor módszert. Felesleges macera.

    • A fürdesmentessegen elöször meglepödtünk, de aztan a gyakorlatban kiderült, hogy valoban milyen csodas egy nap helyett ket hetig erezni a baba magzatmaz illatat. Folyton a fejet szagolgattuk. 😀 Vizes mosdokesztyüvel tenyleg tisztan lehet tartani a bebit. Valahogy ez a magyarorszagi baratainknak elegge furcsanak hatott, mondhatni igenytelennek es elhanyagolonak. Bar az megnyugtatta öket, hogy nem volt büdi a gyerek. 😀

Szólj hozzá!


Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com