Apa főzök

A tökéletes grillhús titka

A hétvégék nálunk mindig a grillezés jegyében telnek. Nagyon szeretünk itthon lenni és jókat enni. Akik ismernek, azokban ennél a résznél nyilvánvalóan felizzik valami felháborodottsággal vegyített izgalom, hiszen én évek óta nyilvánosan vallom, hogy ezidáig még nem sikerült kitörnöm a bundás kenyér, tejbegríz és halrudacskák által határolt Bermuda háromszögből, hát akkor mégis honnan ismerem a tökéletes grillreceptet? Nos, akkor tessék figyelni és jegyzetelni! :-)

Baconbe göngyölt spárgával, zöldfűszeres-tejfölös főtt krumplival és hagymás-gombás raguval tálalt marhasteak

DSCN5582ret

 

Hozzávalók:

Értelemszerűen bacon, spárga, zöldfűszer, tejföl, krumpli, hagyma, gomba és marhahús

Előkészületek (a húshoz):

A megfelelő alapanyag kiválasztása akár évekbe is beletelhet. Mégiscsak egy élőlényről van szó! Érdemes utánajárni, hogy biztosítva volt-e a kis bikának a felhőtlen gyermekkor, ifjúkorában volt-e alkalma kiélnie magát, mozgott-e, evett-e jókat és eleget. Ezek mind-mind hozzájárulnak ugyanis a kifejlett egyed életminőségéhez, együttműködési hajlandóságához, zamatához. Jómagam hét éve találtam rá erre a szép, kifejlett példányra…
… mármint aki a húst veszi a piacon. Miért, ti mire gondoltatok? :-P

A férjem rendszerint már péntek reggel be van zsongva, tervezgeti, hogy munka után melyik húslelőhely esik majd neki útba (ez lehet akár a Vásárcsarnok, akár a nagyker, ahova magánszemélyként beszemtelenkedte magát), a netet bújja, főzőműsorokat néz, hogy rábukkanjon valami igazán jó technikára, vagy csak egy apró praktikára. Este hazaér, hosszasan válogatja húsokat, megkérdez, hogy melyiket kívánom megenni a hétvégén (a többit lefagyasztja). Ha megvan a kiválasztott darab, neki is kezdhetünk a grillezésnek!

Előkészületek a sütéshez:

Mint már említettem, nálunk a hétvégi grillezés közös családi program, melyben mindnyájan aktívan részt veszünk. Mindenkinek megvan a maga feladata, hiszen csak így működhet olajozottan a folyamat.

Először is a férjem tüzet rak. Én ezalatt játszós ruhába öltöztetem a gyerekeket, jómagam bikinit húzok (na jó, most hétvégén biztos nem, de úgy általában) és magamhoz veszek egy színes, női magazint.

Ha már lobog a tűz, elkezdjük kihordani a sütéshez szükséges kellékeket, alapanyagokat a kertbe. Ehhez a férjem egy tálcát és egy fonott kosarat használ, azokba pakolva szokta szállítani a hozzávalókat, de becsületemre legyen mondva, hogy azzal, hogy a konyhában rendet tartok, én biztosítom neki a gyors összepakolás lehetőségét. Ja, és én teszem fel főni a krumplit.

Amíg a parázsra várunk, a férjem baconbe göngyöli a spárgát, felszeleteli a gombát és a hagymát, elkészíti a mártást. Alkalomadtán készít sajttálat is, amit előételként tálal fel. Mindeközben én több oldalt is átlapozok a képes újságomban. A gyermekek homokozással ütik el az időt.

A sütés folyamata

A következő lépés az előkészített köretek és a hús felpakolása a grillrácsra, ezeket az eseményeket én csupán fél szemmel követem, ilyenkor szoktam ugyanis a rendületlenül homokozó gyermekeimre fél szemmel rápillantani és a cideremből nagyot kortyolni.

DSCN5575ret

Megfigyeltem, hogy a férjem időnként megfordítja a húst (és kortyol egyet a söréből), úgyhogy ilyenkor én is mindig átfordulok az egyik oldalamról a másikra a napozóágyon, hogy egyenletesen barnuljon a testem és én is kortyolok még egyet a cideremből.

DSCN5576ret

Hamarosan átsül a hús, összeérik a köret, a férjem megcsöngeti a gongot (na jó, nem is). Ekkor az asztalhoz gyűlünk és hangos, elégedett sóhajtások közepette mindnyájan elfogyasztjuk mesés ebédünket.

2014-05-01 13.41.01ret

Ezután a romeltakarítás általában rám vár, de szerencsére van mosogatógépem, úgyhogy ennyi áldozatot igazán tudok vállalni a közös főzés jegyében. Úgy vettem észre, hogy a férjem ezt a grillezést ilyen kreatív tevékenységnek fogja fel, szeret alkotni, aztán meg szereti bezsebelni a jól megérdemelt dicséreteket. Én meg ráhagyom, hadd csinálja (ha az én dolgom lenne a hétvégi ebéd készítése, nyilvánvalóan mindnyájan záros határidőn belül éhen halnánk – a szerk.). Akkor meg hogy jövök én ahhoz, hogy gátoljam a kreativitását, nem igaz? :-D :-D

A szerzőről

Evelin

Evelin vagyok, háromgyerekes, egyvizslás, egymacskás, férjezett, 32 éves néhai építőmérnöknő, mostanában leginkább anya és részmunkaidős blogírnok.

Szólj hozzá!


Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com