ajánló

Tiltólista: mit ne vegyél egy kisgyereknek ajándékba?

Nincsenek gyerekeid. Azért, mert még nem jött el az ideje, vagy azért, mert nagyon szereted ugyan őket, de csak rövidtávon, és csak akkor ha máshoz tartoznak; esetleg egyáltalán nem is szereted őket. Bármelyik csoportba is tartozol, adódnak olyan alkalmak amikor kisgyerekes ismerőshöz, vagy rokonhoz mégy látogatóba és illik a kicsit ajándékkal meglepni, mert mondjuk születésnapja van. Az ajándékválasztás nem csak akkor nehéz, ha gyerektelen vagy (bár ekkor könnyebben megbocsátják neked ha mellényúlsz), akkor is nehéz, ha már nagyobb gyerekeid vannak és már “kinőttetek” ebből a korból, sőt, még akkor is ha nem.

Ismerős az érzés, amikor bemégy egy játékboltba és pánikroham közeli állapotba kerülsz a sok zenélő/színes/beszélő vacaktól? Azonnal sarkon fordulsz és inkább bemégy egy ruhaboltba, ahol emlékezetből próbálod elmutogatni a gyermek méretét az eladónak? Veszel valamit és amikor átadod, már te is látod, hogy legutóbb még húsz centivel kisebb volt Petike és nem jó a méret. Még szerencse, hogy rajta hagytad az árcédulát. Odaadod az anyukának a blokkot -nyugodtan cserélje be!-, majd kínosan feszengsz az egész látogatás alatt.

Kétgyerekes anyukaként adnék pár ötletet, hogy mi az, amivel boldoggá teszel gyereket, szülőt egyaránt és mi az, amit örökre vegyél fel a tiltólistádra. Kezdjük az utóbbival!

Ajándékok, amiket NEM akarunk, hogy a gyerekünknek vegyél:

1. Plüssállatkák

2271777847_f3ea20109e

Azért, mert már annyi van, hogy minden karácsonykor hegyet építünk belőlük a ház előtt, amiből szabadon válogathatnak az arra járók. Abban is biztos lehetsz, hogy mi, vagy valamelyik nagyszülő már akkor megvette a gyerek majdani kedvenc alvós állatkáját, amikor közhírré tétettük a terhességi teszt pozitív eredményét. Az is garantált, hogy van egy zsáknyi örökölt darab is az unokatesóktól, nem beszélve a szülők egykori kedvenceiről, amik harminc évet vártak a padláson, hogy valaki végre újra használatba vegye őket. És minden alkalomra kap a gyerek új állatokat a rokonoktól/barátoktól, melyek úgyis a sarokban végzik, mert vélhetően már rég megvan a főállású kedvence. Te ne legyél ilyen ötlettelen!

2. Zenélő játékok

n_fisher-price-tanulo-kutyus-angol-magyar_643_1

Minden kisgyerekes szülő tudja, hogy miről beszélek. Arra gondoltam, hogy ide segítségképpen hanganyagot szúrok be, de meggondoltam magam. Aki akar még gyereket ebben az életben, annak a világért sem venném el a kedvét tőle, aki meg nem akar, azt nem kínoznám feleslegesen. Őrjítő fejhangon, indokolatlanul megválasztott dallammal, túl hangosan énekelt magyar -és EU-szabványnak megfelelően- angol szövegek, melyeknek borzongató hatását csak fokozza a merülőfélben lévő elem, de ez sem tudja felülmúlni azt a sokkot, ami akkor ér, amikor az éjszaka közepén önkényesen megszólal az egyik ilyen kis tetű játék és az istennek sem lehet elhallgattatni.

3. Édesség

kép: innen

De hiszen a gyerekek szeretik az édességet, nem? Persze, szeretik, de belegondoltál már abba, hogy amikor vendégségbe mégy, általában ennivalóval készülnek a háziak, amiből szeretnék ha a gyerek is enne? Ne tudd meg, hogy hány szülő kínlódik a rosszul evő gyereke miatt, erre te beállítasz egy tábla csokival? Rosszulesik a gyereknek, hogy nem eheti meg azonnal (mert előbb rendes kaját kell ennie), esetleg, hogy egyáltalán nem eheti meg, mert pl. allergiás a mogyoróra, tejre, akármire, vagy egész egyszerűen a szülei nem szeretnének neki édességet adni. Nem könnyű a gyereket egészségesen etetni, kérlek ne fokozd a gondot! Azt meg ugye te sem gondolod komolyan, hogy ha “jó minőségű” Kinder csokit veszel, akkor aztán duzzadni fognak tőle a gyerek csontjai kalciummal, meg erővel és egészséggel?

4. Kocsicipő

kép: innen

Amíg nem volt gyerekem, fogalmam sem volt arról, hogy mi az a kocsicipő, de most már tudom, úgyhogy meg is osztom veletek: az a babacipő, amit járni nem tudó gyerekek lábára terveztek gyermeket korábban csak képeslapon látott dizájnerek. Az alapötlet az, hogy amikor felöltözteted a babát “csinibe”, legyen valami a lábán. A gyakorlat pedig az, hogy ez a cipő egész egyszerűen nem megy fel a gyerek buci kis lábára, ha véletlenül mégis felmegy, akkor az egyik lábáról biztosan leesik a kocsiból kiszállás és a célállomás között valahol félúton -ezt később a szülő nem találja meg, mert a szél ráfújt három gesztenyefalevelet-, vagy említsük meg csak a leggyakoribb esetet: a babák fél perc alatt rúgják le magukról, mert a többségük nem tűr meg semmilyen lábbelit a lábán.
Tudom, hogy mindenki eszméletlenül cukinak tartja a babacipőket, én is elolvadok például a horgolt változattól, de higgyétek el: teljesen feleslegesek. Ha neked ilyen lábfétised van és mindenképpen cipőt szeretnél venni a gyereknek, akkor válassz jó minőségű puhatalpú babacipőt! Mondjuk ha meglátod az árát, lehet, hogy inkább veszel helyette öt pár zoknit… Ez esetben csupán arra kell figyelned, hogy megfelelően gumírozott legyen a bokarésze és ne csússzon le három másodperc alatt a baba lábáról. Ja igen, és ha találtál ilyet, azonnal írd meg e-mailben a gyártó nevét és a lelőhelyet! :-)
5. Nem praktikus ruhanemű
LO07-2
kép: innen
Úgy értem, hogy
a., gombos, zsinóros: nehéz ráadni, kényelmetlen
b., nem jó a méret: lásd fentebb
c., nem jó az évszak: télen veszel kertészrövidnadrágot
d., csipkés, fodros, nyakkendős(!), úgynevezett ünneplős ruha: azon kívül, hogy kényelmetlen, lehet, hogy nem tetszik a gyereknek, de ha mégis, nagy valószínűséggel akkor is a szekrényben fogja kinőni, mert az óvodába mackónadrágban megy, a játszótérre mackónadrágot vesz és még otthon is mackónadrágban van. Jó, lehet, hogy csak én öltöztetem “alul” a gyerekeimet, de azt például a mai napig nem sikerült megértenem, hogy az orvoshoz miért kell a gyereket kiöltöztetni, kényelmetlen gyerekfarmerbe bújtatni, amikor nyilvánvalóan épp elég rossz a közérzete szegénynek, a gyerekorvosnak meg amúgy tökmindegy, hogy milyen ruhát hajt fel, vagy tol le a vizsgálathoz. Lényeg a lényeg, ezek egyszer használatos ruhák, születésnapra, egy fotó erejéig, de a csokitortát már nem abban fogja megenni.
6. Pénz
h
kép: innen
Akkor sem, ha szép borítékba teszed. Akkor sem, ha díszdobozt faragsz belőle, ha virágcsokorba csomagolod, sehogy sem. Nem lehet vele játszani, nem lehet megenni, béna ajándék ennek a korosztálynak (mondjuk 0-4 éves korig, eddig van ugyanis tapasztalatom).
De mégis mit vegyél akkor a gyereknek? Annyi minden van, amint mi, szülők is szívesen látnánk a lakásunkban! Hogy mik ezek? Ide kattintvamegtudhatod!
Addig is, ha van kedved, írd meg, hogy szerinted milyen a jó ajándék, mi volt az eddigi legbénább dolog, amit a gyerek kapott, vagy ami csak eszedbe jut a témával kapcsolatban. Írhatsz e-mailt (rejtelmekblog@gmail.com), de a facebook oldalamon is hozzászólhatsz, szeretettel várok minden kommentelőt, új csatlakozót.
21
 (A bejegyzés ötletét ez a poszt adta.)

A szerzőről

Evelin

Evelin vagyok, háromgyerekes, egyvizslás, egymacskás, férjezett, 32 éves néhai építőmérnöknő, mostanában leginkább anya és részmunkaidős blogírnok.

Szólj hozzá!


Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com