ajánló

Utazási előkészületek

Ezt most Andinak, aki háromgyerekes anya létére összeszedetlen módon készül a nyaralásra és még csak egy rendes listája sincsen.

Természetesen az 1000 jó tanács című szakirodalmat (mely társ a mindennapokban) olvasgatom itt a nyaraláson, idézek:

“Mi mindenre kell a háziasszonynak elutazása előtt gondolnia?

 1. Ezüsttárgyakat fekete papirosba csomagolni. Értékes arany és ezüsttárgyakat, ékszereket biztonságba helyezni.
 2. Selyemernyős lámpákat kendővel, selyempapirossal beborítani,hogy ne legyenek nagyon porosak s a legyek be ne piszkítsák.
 3. A prémeket, párnázott bútorokat, matrácokat stb. molyporral behinteni. 
 4. Diványpárnákra vászonhuzatot húzni, amelybe szintén molyport hintünk.
 5. Szőnyegeket kiszivatni vagy kiporolni, molyporral behinteni, újságpapírral beteregetni, összecsavarni.
 6. A zongorába kis zacskóban molyport tenni, mert a billentyűk filcburkolatát a molyok szívesen megtámadják.
 7. A bevetett ágyak tetejére utolsó napon újságpapírt teregetni, ez visszariasztja a molyokat.
 8. A szobákban légyfogókat elhelyezni.
 9. A befőttnek mégegyszer utánanézni, nem romlik-e. Ha egértől kell tartani, az üvegek tetejére tegyünk deszkát és azt nyomtassuk le kővel vagy egyéb nehezékkel.
 10. A napos ablakon eresszük le a rolettát, mert a nap árt a tapétának és a függönyöknek.
 11. A szemétládát ürítsük ki.
 12. A szekrényekbe is rakjunk kámforporos zacskót.
 13. A szekrénykulcsokat lehúzni és biztos helyre tenni.
 14. Az újságot lerendelni, illetve a nyári címre küldetni.
 15. A gázcsapot elzárni.
 16. A gáz- és villanytársaságnál jelenteni, ha elsején nem leszünk otthon, hogy a számlát ne hozzák ki hiába.
 17. A virágokról, kanárimadarakról stb. gondoskodni.

Utazási gyógyszertár.

Utazásra lássuk el magunkat a következő dolgokkal: 50-75 g vérzéscsillapító vatta, 2 széles és 2 keskeny gézkötés, bórvazelin, marhafaggyú, baldrian-csöppek, pyramidon vagy aspirin, angol-tapasz, ápisztinktura, szegfűolaj, (szeszben oldva) szúnyogcsípések ellen, továbbá tiszta szegfűolaj vagy kínai fogcsöppek (jól bedugni, nehogy a többi holmi magába szívja a szagát), hintőpor, vazelin, apró fehér biztosítótűk, kölnivíz.”

Hoztam egy fényes borítós picsamagazint is, mely szerint, csak az összehasonlítás végett az alábbiakkal kell készülni:

“Mit tegyünk az úti patikába?

Legfontosabb a rendszeresen szedett gyógyszereket előkészíteni (…) Fájdalom- és lázcsillapító, görcsoldó, hányinger elleni szer, széntabletta, a hüvely pH-ját helyreállító hüvelygél is hasznos, ha az útipoggyászba kerül! A jódtartalmú fertőtlenítőszer, sebhuntőpor, sebtapasz, allergia ellen kalcium-pezsgőtabletta szintén kelléke a nyaralásnak, ahogyan egy bicsaklás, bokaficam esetére sem árt, ha kéznél a fásli. A túrázó gondoljon a visszereire, a kullancsokra ls egyéb rovarokra is”

Mondanom sem kell, e rövidke felsorolás mellett A/5-ös terjedelemben virít egy hüvelygél reklám… Örömhír, hogy hamarosan leállok a kézikönyv feldolgozásával, csak mivel itt a nyaraláson akadozik az internet, délben meg itt kuksolok a szobában amíg a gyerekek alszanak, valamivel el kell ütnöm az időt. Így gondoltam ellátom a nyaralni készülőket ezekkel a hasznos tanácsokkal. Hehe.

A szerzőről

Evelin

Evelin vagyok, háromgyerekes, egyvizslás, egymacskás, férjezett, 32 éves néhai építőmérnöknő, mostanában leginkább anya és részmunkaidős blogírnok.

4 hozzászólás

 • Ó, Evelin, köszönöm! Az idén még kétszer megyünk “nyaralni”, jövő héten négy, utána három napra hagyjuk itthon a házat, így mindenképpen szükségem van egy tisztességen, pontosan összeállított listára az elvégzendő teendőkről.
  Na, lássuk, mennyire vagyok ügyes -már most kezdem a készülődést, biztos, ami biztos:
  – az ezüst cuccok biztonságban vannak (még mind a boltban), az arany ékszereim szintén (mind a két gyűrűm rajtam van)
  – molyport még vennem kell, a leírtak alapján vagy 2 kilót, ha mindenhová szórni akarok, különös tekintettel a prémekre, ugyebár
  – műanyag, IKEÁ-s lámpaburáink vannak, szerintem azt a molyok nem szeretik
  – valahonnan még újságpapírt is szereznem kell, mert hiába gyűjtjük az akciós magazinokat a gyerekeknek iskola papírgyűjtés céljából, ha az egész házat be kell csomagolnom, biztos kevés lesz ez a 20-30 kilónyi, ami itthon van
  – az újságot úgy lerendeltem, hogy soha nem is rendeletem meg
  – kanárink nincs, van viszont pár macskánk, így szerencsére egértől nem kell tartanunk, úgyhogy a befőttekkel nem lesz gond
  – a számlák lemondásáról már lekéstem, azok itt figyelnek, nem hozták hiába, szerintem befizetjük az összeset
  – a “rolettáink” mindig le vannak engedve ha nem vagyunk itthon, ez a férjem mániája. Következés képpen nincsenek virágaink, mert megvakulnának a sötétben. A pár orchideám meg kibírja.
  – szekrénykulcsaink nincsenek, de hol kellene őket lehúzni? Ha a wc-n, akkor már eleve biztonságban vannak, nem kell őket ennél biztosabb helyre tenni.
  – bórvazelin, ápisztinktura még beszerzésre vár, bár előtte talán jó lenne tájékozódni arról, mire is valók. Hátha tudom helyettesíteni ezeket a nagyszerű dolgokat valamivel, ami van itthon. Mondjuk, a másik 21. századi listával összehasonlítva lehet, hogy be tudom helyettesíteni a megfelelő helyre. A bórvazelin a hüvely pH-ját helyreállítását szolgálná? Biztos régebben is nagyon ügyeltek a nyaralás alatti intim higiéniára…

 • Evcsi ezt a bejegyzésedet épp a nyaralásunk alatt olvasom, hááát elég sok mindenről elfelejtkeztem gondoskodni odahaza a listád alapján.
  Ja és az utipoggyászból kifelejtettem a tűt, bár itt a hotelben van az is, csak épp a kisfiam tenyerébe egy kisvendéglő kertjében ment a szálka és nem volt semmilyen tűféle nálam, a gyerek pedig nyafogott, hogy: “Anya, nagyon fáj!” Úgyhogy a pincért megkérdeztem nem tudna-e egy tűt hozni. Szerencsére a másik asztalnál ülő családot jól ismerte és az anyukát megkérdezte, hogy nincs-e véletlenül nála egy tű. Képzeljétek volt nála, egy teljes himző készlet, úgyhogy még választhattam is, hogy kis tűt vagy nagy tűt szeretnék.
  Úgyhogy a TŰt el ne felejtsétek a mi esetünkből okulva!

 • haha… hüvelygél reklám?? abban a molyirtóreklámos 4000 éves könyvedben??
  nem mellesleg megnézném azt az egeret…amelyik kinyitja az én befőttjeimet!! én is baltát használok néha 😛

Szólj hozzá!


Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com