én múltidéző

A múltamról

Dodónak és Julónak

mert nem tudok jógázni

Élsportoló voltam, bajnok. 10 éve nem beszélek erről. Akik azóta ismertek meg, a jógás mesét hallhatták, ezt variáltam felváltva azzal, hogy vasgyűjtésen találtam a kupáimat. Az érmeimet meg nem is látta senki, mert szépen bedobozoltam őket, de tegnap jártam a padláson és köszönik szépen jól vannak. Mind a négyszázan. (Ez csak becslés, háromszázig számoltam, utána elvesztettem a fonalat). A kupák nem fértek bele dobozba, ezért a Bonanza-stílusú étkezőbútor tetején fogják a port, meg a döglött legyeket.

Pályafutásom ígéretesen indult, zsenge óvodás koromban volt szerencsém megismerkedni a ritmikus sportgimnasztika rejtelmeivel. Kirívó tehetség voltam, ez hamar megmutatkozott, már első városi versenyemen is saját koreográfiával indultam.

A lámpaláztól ugyanis elfelejtettem a begyakoroltat (ó igen, nem csak mesemondó versenyeken lehet beégni), ennek ellenére – vagy épp ezért?- érmet is kaptam. Sorra nyertem a megyei versenyeket, szerettem is csinálni. A kötél volt a kedvenc szerem, balett órákra is szívesen jártam. Akkor kezdtem a sporttól eltávolodni, amikor a mester belátta, hogy országos szinten a béka feneke alatt vagyunk, így kitalálta, hogy inkább show-táncoljunk, meg mazsorettbotokkal hadonásszunk. Ez már nem tetszett. Ekkortájt tiltott el a sportorvos is végképp a tornától a gerincem miatt.

Anyukámnak hála, tovább próbálkozhattam. Például a néptánccal. Sajnos nem sok emlékem van ez időkről, de úgy rémlik kicsit zavart az a sok éneklés, no meg a ritmusérzék teljes hiánya.

Társas táncoltam és akrobatikus rock&rolloztam is, még általánosban. Társas táncon nem volt párom, így idejekorán derékba tört üstökös becsapódás előttihez hasonló karrierem. A rocky jó lett volna, párom is volt, csak nehezen mozgatta párnázott testét és igen kellemetlen szaggal bírt. Ja, és a ritmusérzék teljes hiánya mindkettőnk részéről ugye.

Teniszezni is jártam, plátói szerelembe estem a teniszoktató fiával, együtt nyaltuk a fagylaltot a Trabantjukban.

Egy alkalommal vettem részt férfi(!) szertorna edzésen, hátra-szaltót gyakoroltunk, csupán tornász előéletemnek köszönhetem, hogy életben maradtam.

Óvodás koromtól fogva nagy hangsúlyt fektettünk az úszásoktatásra. Minden évben be lettem fizetve legalább 1 hónap tanfolyamra, ablakon kidobott pénz volt. Már általánosba jártam, amikor a híres-hírhedt Nádházi Sanyi bácsi az iskolánkban toborzott gyerekeket délutáni úszásra. Szerintem nincs olyan úszni tudó ember Debrecenben, aki ne járt volna a kezei között. Hosszú pályafutása során millió gyerekkel találkozott, szinte mindenkiben látott fantáziát (pénzt?). Az osztálytársaimmal mentem a válogatásra, lehettünk vagy húszan. Sanyi bácsi egyből kiszúrta istenadta tehetségtelenségemet, rajtam kívül mind a tizenkilenc osztálytársamat oktatásra alkalmasnak találta. De nem adtuk fel. Magánórákat(!) vettem, míg hosszú évek kemény munkájával úgy tízéves koromra eljutottam oda, hogy nem fulladtam bele a vízbe.

Egyszer indultam megyei triatlon diákolimpián, csak úgy, viccből, gondoltam az ilyen összetettebb sportok illenek inkább hozzám. Elvégre úszni végre sikerült megtanulnom, futni a hülye is tud, a bicikliről meg csak nem esek tán le. Azért lettem második, mert futni ugye a hülye is tud, de aki annyira hülye, hogy eltéved a pályán, annak meg kell várnia míg valaki utoléri és megmutatja merre kell továbbfutni. Egy ilyen ritmuskiesés pedig végzetes lehet, nem is tudtam már visszavenni a vezetést. És e szép sporttal sem próbálkoztam többé.

Csak a páros duatlonnal, amit egy, a sportágat népszerűsítő nyílt napon próbáltunk ki akkori legjobb barátnőmmel és egyedüli női párosként porig aláztuk az egyedüli férfi párost.

Szegény Dodó, szegény Juló, sajnos túl hosszú lenne ez a bejegyzés ha folytatnám, így majd  a második részben derül fény a titokra. Lesznek képek is, ha a technika ördöge is úgy akarja.

Második rész

A szerzőről

Evelin

Evelin vagyok, háromgyerekes, egyvizslás, egymacskás, férjezett, 32 éves néhai építőmérnöknő, mostanában leginkább anya és részmunkaidős blogírnok.

5 hozzászólás

Szólj hozzá!


Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com