fejlődés Frici Gyerekszáj

Az orrszarvúk földjén

Elmaradt a 2 éves státuszjelentés Friciről. Magasság: 89 cm (volt már 90 is, de most este mértem, nyilván a napi gondok összenyomorították kicsit). Súlyát nem tudom, de nagyjából 12 kiló. Inkább picit kevesebb. Legközelebb egy év múlva mérem.

Most, hogy hazajött a kórházból, rá kellett döbbennem, hogy már nem használja az E/3 személyt ha magáról beszél. Ügyesen ragoz, megy a többes szám, múlt idő, minden. Sőt, olyanokat mond, hogy nehéz komolynak maradni mellette.

Tegnap este a kádban:

– Megmosom a hajad, dőlj hátra szívem!

– Nem vagyok a szíved, anya. Frici vagyok. (Abit meg nem hívhatom Abcinak, mert így csak ő nevezheti. Pontosabban úgy, hogy Abi-Abci.)

Rugdos a pelenkázón, nem szólok, csak nagyon csúnyán nézek rá. Úgysem használ a beszéd:

– Mit csinálsz a szemeddel, anya?

Magyarázom neki, hogy mama meg papa repülővel mentek Olaszországba. Későbbi beszélgetés alkalmával közli, hogy mama meg papa repülővel mentek az orrszarvúkhoz. Ennek legalább van értelme.

Korábban már volt szó a zenei műveltségemről, kár is erre szót pazarolni. Heti rendszerességgel használom mondjuk a zongorát, arra szoktam ugyanis helyezni vasaláskor a tiszta ruhákat. Két szinten, nagyon praktikus. Frici jön, mondja, hogy zongorázni szeretne. Jó persze, majd pakolom a tiszta ruhát például a vállamra, nem gond fiam, zongorázz csak amíg vasalok. Nekiül, egyenes hát, két kézzel komponál valamit, majd elakad.

– Anya, így nem tudok zongorázni, kérem a zongoramesekönyvet! -mutat Mozart D-moll fantáziájára.

Korábban tudta mi az ág és mi a bagoly, a kórház óta meg… hát szóval keveri őket. Nyilván a sok gyógyszer mellékhatása. Hadonászik a faággal:

– Anya, nézd milyen szép baglyocskám van!

A laptopot meg lapítónak hívja.

Abi épp készül elbóbiskolni a nappaliban, mondom Fricinek, hogy énekeljen neki egy kicsit (gáz, de elfelejtettem a Tente baba szövegét…). Frici szalad a szobájába “Inkább mesét olvasok neki, anya!” felkiáltással. Hallom, hogy dűt-borít valamit (ráborult a szék az ugrálós csacsira), majd így szól:

– Nem akartalak megbántani csacsi, csak a széket viszem ki.

A szerzőről

Evelin

Evelin vagyok, háromgyerekes, egyvizslás, egymacskás, férjezett, 32 éves néhai építőmérnöknő, mostanában leginkább anya és részmunkaidős blogírnok.

1 hozzászólás

Szólj hozzá!


Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com