beszédfejlődés Frici Gyerekszáj

Micsoda vircsaft!

Frici beszéde egyre tökéletesebb. Mostanra már szinte mindent ki tud mondani, vagy legalábbis megpróbálkozik vele. Jelenlegi kedvencei az imposztor és a klórtabletta. Legnehezebb szavait a Szafari lutraalbumból ismeri. Semmilyen problémát nem okoz neki a varacskos disznó, szurikáta, de még az orrszarvúbogár kiejtése sem; a tarajos sült bizonyosan direkt hívja süninek, a bölényt pedig nyilván azért nevezi “bölény fenekének”, mert az állat fenekét külön matricával kellett beragasztani. Jó, mondjuk a kurtafarkú szkink egyelőre szimplán gyík, míg a nyulfülű bandikut pocok álnéven fut, a Prezsevalszkij-ló pedig nemes egyszerűséggel lovacska. Aktuális legkedvesebb állatai az orrszarvú és a dingó.

Sajnos -vagy nem sajnos- szinte teljesen elhagyta a vicces babaszavait. Mondjuk nem is volt belőle olyan sok, de már a Vanekot is szépen mondja, így örökre elbúcsúzhatunk a számunkra oly kedves Vajától. Amik még megmaradtak, azokat gyorsan feljegyzem:
Abigél – Abijeje
bicikli – bijeje
cumi – cumicumá
album – abumbumm

Fura, hogy Frici sosem beszélt halandzsanyelven, ha nem is tudta kimondani amit akart, valami nagyon hasonlót mondott mindig, legalább a szó első szótagát. Tegnap találkoztunk Lilla babával, aki szintén sokat dumál, de egy teljesen kitalált nyelven. Érdekes, hogy mennyire különbözően fejlődnek a babák.
Szépen megy már a ragozás, mostanában már nem a boltbe megyünk, hanem a boltba, ügyesen ragoz, használja a múlt időt és néhány határozót (pl neki, együtt, egyedül, vele).
5-6 szavas mondatokat is kreál, a méhecskéről véget nem érő történeteket tud szőni: a fáról lehullott a virág, arra rászállt a méhecske, (Anya, vigyázz, ne lépj rá!)  és összegyűjtötte róla a mézet. Még majd ezt a mézgyártási technológiát a jövőben finomítjuk kicsit, de azért elsőre nem rossz 🙂
A kedvencem pedig ha valamilyen kerti munkában nagyon elmerül, akkor mindig énekel hozzá. Össze kéne gyűjtenem mennyi dalt ismer.

És akkor jöjjön néhány gyöngyszem:
A fiúk valamit szerelnek a pincében, Frici feljön és gondterhelten közli:
– Apa nem lát.
– Miért, kicsim?
– Apa pipa.
(Tudni kell, hogy férjem amikor szerel, mindig mindent félrefúr, elmér, melléüt, így nálunk minden műszaki megoldás nagyon maszek és utánozhatatlan. Szerelés közben pedig a leggyakrabban elhangzott mondat: “Apa a pipától nem lát.”)
.

A bilin trónol, egyszercsak elrikoltja magát:
– Micsoda vircsaft!

Ül a pelenkázón, valahonnan előguberálta a kézi pumpás orrszívót. Az orrlyukára helyezi, közben pedig nagy komolyan:
– Cicakaka, gyere ki!
Leverte a laptoptöltőt az asztalról. Fejéhez kap:
– Basszus! Apa, basszus, gyere!
(igen, most szégyellem magam…)
Megyünk együtt a pincébe teregetni, elhaladunk a három napja a lépcsőn tengődő fejére állított egyméteres balta mellett, ezt nem is tudom szó nélkül hagyni:
– Ezt a nyomorult baltát is elrakhatná már apád!
Erre Frici:
– Nyomorult fejsze, nyomorult fejsze (!)
Én aztán műszaki dolgokban nem vitatkozom vele, biztos jobban tudja. Van amúgy különbség a balta meg a fejsze között?

Zolival tervezgetjük a balatoni kirándulást:
– Ha korán elindulunk, szerintem odaérünk délre.
Frici:
– …libapecsenyére!

A szerzőről

Evelin

Evelin vagyok, háromgyerekes, egyvizslás, egymacskás, férjezett, 32 éves néhai építőmérnöknő, mostanában leginkább anya és részmunkaidős blogírnok.

1 hozzászólás

  • Van különbség: a fejsze nagyobb, mint a balta. A fejszével pl rönköt hasítunk és két kézzel fogjuk, a baltával kisebb darabokat, egy kézzel.

Szólj hozzá!


Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com